Het nieuwe EXPOSED-team interviewt zichzelf

Door Redactie op

Er is weer een nieuw EXPOSED-team. Na de opening van de Béla Tarr-tentoonstelling (die je nog steeds kunt zien!) heeft de vorige crew het roer overgedragen aan Aramis, Lon, Madé, Naomi, Tess en Timo. Zij zullen het komende jaar jullie voorzien van culturele tips, interviews, achtergrondartikelen en geruchtmakende evenementen. Zodat ook jullie weten wat voor vlees EYE nu weer in de kuip heeft gehaald, interviewen ze alvast zichzelf.

Foto: Nosh Ipenburg

 

Wat is de eerste film die je je kunt herinneren?

Aramis: “Toen ik zeven was zag ik Jurassic Park: ik was zo bang dat ik de helft van de tijd mijn ogen dichtdeed.”

Naomi: “Herkenbaar: mijn oudere zussen wilden altijd horrorfilms kijken. Aan Stir of Echoes heb ik mijn eerste nachtmerries te danken.”

Tess: “De eerste films die ik me herinner waren de klassieke James Bond-films. Mijn vader is een groot fan. Hij klapt altijd heel hard als er gekust wordt met de Bond-girl. Die neiging heb ik nu soms ook.”

Hoe ziet je ideale festivalavond eruit?

Aramis: “Ik hou ervan als warm weer en goede muziek je eventjes meenemen naar een andere wereld – dat je verloren raakt in het moment.”

Tess: “Zoiets had ik op Lowlands: dat je na een dag racend van optreden naar optreden, met al je vrienden keihard dansend in de X-Ray eindigt.”

Naomi: “Mijn ideale festivalavond had ik anderhalf jaar geleden: op Field Stompin’ Music in België moet iedereen die komt ook bijdragen aan het festival. Dat kan een optreden zijn of mensen wakker maken met een eitje. ’s Avonds at je met z’n allen, en na allemaal optredens in een knusse tent droop het zweet van het tentdoek af.”

Wat is de vieste film die je ooit zag?

Tess: “Ik moet gelijk aan die scene in Trainspotting denken waar Ewan McGregor de wc induikt.”

Lon: “Mijn vieste film is Salo o le 120 giornate de Sodoma – een aanklacht tegen het fascisme. Maar toen die kinderen hun eigen poep moesten eten heb ik ‘m afgezet.”

Timo: “The Eye’s Dream. Die zag ik tijdens het afgelopen Rotterdams filmfestival: het is een erotische horrorfilm over een meisje met een obsessie voor ogen. De rest kun je zelf invullen.”

Madé: “Dat kan viezer: in The Human Centipede worden pedofielen gestraft door hun monden aan de anus van een dikke vrachtwagenchauffeur vast te naaien. Ik zal eerlijk zeggen dat ik soms het geluid zachter heb gezet, maar ik heb hem afgekeken.”

Wat zou je toevoegen aan EYE?

Madé: “Schommels!” Lon: “Een popcornmachine!” Tess: “Een buitenscherm, voor openluchtavonden!”

Aramis: “Ik vind dat EYE wel meer van zichzelf kan laten zien: het is het filmmuseum van Nederland, maar voelt een beetje als het filmmuseum van Amsterdam.”

Naomi: “Ik zou een kortingstarief instellen voor scholieren, studenten en mensen met een laag inkomen. Het liefst gratis natuurlijk, maar misschien wordt dat te druk.”

Welke film zou iedereen gezien moeten hebben?

Aramis: “Sowieso Do the Right Thing: die film bracht op een unieke manier problemen met betrekking tot racisme en culturele achtergrond in kaart.”

Tess: “Ik kies er drie: Those who feel the fire burning, Stranger in Paradise en The Good Postman. Drie documentaires die elk op een eigen manier de inhumane situatie waarin vluchtelingen verkeren belichten.”

Madé: “Laatst zag ik The Man: dat is zowel een kritiek op de kunstwereld als een vader-zoon-drama. Confronterend én humoristisch.”

Timo: “Ik denk In the Mood for Love. Het is een super verfijnde film die je zo meeneemt dat je vergeet dat je naar een film aan kijken bent.”

Lon: “La Grande Bellezza: die benadrukt de zinloosheid van het bestaan, maar ook wat voor wonder de wereld is.”

Save the date: 24 mei organiseert EXPOSED het openingsevent van Martin Scorsese: The Exhibition.

EXPOSED 2017 bestaat uit:

Aramis Gonzalez (Producent)
Lon van den Berg (Event manager)
Madé van Krimpen (Programmeur)
Naomi Jansen (Coördinator Social Media)
Tess Vermeer (Programmeur)
Timo Koren (Hoofdredacteur)

 

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Longreads

Sacha Polak over het maakproces van Dirty God

Shortreads

Vooruitblik: hoe regisseur David-Jan Bronsgeest een deal sloot met Paramount Pictures

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Shortreads

Dit zijn de IDFA-films die je komende weken zéker moet zien

Interviews

De mensen achter Roffa Mon Amour: ‘We willen bezoekers een reis in eigen stad aanbieden, door middel van films’