5 films waar je enorme trek van krijgt

Door Thijs Brandhof op

Het is zo’n avond. Hongerig zit je te wachten op een bestelmaaltijd die maar niet komt. Maar je hebt ook een fout gemaakt: je bent alvast een eetfilm gaan kijken. Met een knorrende buik, een bovengemiddelde speekselproductie én een lullig restje kartelchips vergaap jij je aan alle culinaire hoogstandjes op je scherm. Eén ding weet je zeker. Die afgekoelde, lauwe hap van straks kan alleen nog maar tegenvallen.

Films vol eten zijn heerlijk om naar te kijken. Neem nou Tampopo, die straks in Eye draait. En de andere 5 films hieronder. Onze tip? Kijk ze! Maar wees wel goed voorbereid. Je krijgt er namelijk enorme trek van.

 

Chef (2014)

Als Jon Favreau’s Chef je vanaf het eerste moment één ding duidelijk maakt, is het dit: je eet ook met je ogen. In de openingsscène bereidt chef Carl Casper (ook gespeeld door Favreau) een prachtig menu voor zijn restaurant. Niet alleen de passie spat van het scherm: het eten wordt zo in beeld gebracht dat je het bijna kunt proeven en ruiken. En dat maakt Chef zo’n genot. De zorg die Favreau’s chef in het eten steekt, steekt hij ook als regisseur in de visuele bereiding (samen met zijn cinematograaf Kramer Morgenthau). Daardoor is de film een lust voor je hele palet.

Ratatouille (2007)

Om deze film kan je niet heen als je een lijstje over eetfilms maakt. Binnen het animatiegenre zijn er zat overheerlijke gerechten gemaakt (als foodie kom je met Spirited Away bijvoorbeeld ook goed aan je trekken), maar deze hele film draait om de kunst van de keuken. Rat Remy leeft namelijk voor haute cuisine en ook in Ratatouille wordt het eten weer prachtig in beeld gebracht. Maar dat niet alleen: de rol die eten in je leven en in herinneringen kan spelen wordt onderstreept, wat voor een van de beste Pixar-momenten ooit zorgt.

De eettafel is de plek waar ze elkaar spreken, uitdagen, raken

Eat Drink Man Woman (1994)

Crouching Tiger, Hidden Dragon, Brokeback Mountain, Life of Pi. Dit zijn de films waar de meeste mensen aan denken als ze de naam Ang Lee horen. Of aan Sense and Sensibility en die niet-goede Hulk uit 2003. Maar Lee regisseerde ook Eat Drink Man Woman, een warme, betekenisvolle, komische film over een Chinese chef-kok en zijn drie dochters. Alle vier willen ze hun leven op een andere manier richting geven en de eettafel is de plek waar ze elkaar spreken, uitdagen en raken. Mooi, net zoals het eten waar het water je van in de mond loopt.

 

Big Night (1996)

Stanley Tucci maakte indruk in Julie & Julia uit 2009, maar eerder speelde hij ook al een onvergetelijke rol in de eetfilm Big Night, die hij co-regisseerde. De film draait om één belangrijke avond, waarin twee broers hun Italiaanse restaurant op de kaart willen zetten. Tucci is het financiële brein achter de onderneming en Tony Shalhoub speelt het culinaire genie. Wat de film zo goed maakt (los van al het prachtig opgediende eten), is de bijzondere band tussen de twee broers. Dat is de echte smaakmaker in dit underdogverhaal.

 

Chocolat (2000)

Kip met chocola, dát is wat me is bijgebleven na het kijken van deze film. Nou ja, natuurlijk naast de romantiek en het heerlijk kabbelende verhaal over een vrouw die met haar chocoladewinkeltje de harten van iedereen om haar heen ontdooit. Bij chocola denk je eigenlijk vooral aan snoepgoed, maar wat deze film je vooral laat zien is hoe veelzijdig sommige ingrediënten kunnen zijn. Spelen met smaken en verwachtingen kan tijdloze gerechten creëren. En het sprookje dat  Chocolat  vertelt sluit daar naadloos bij aan.

 

Zelf aan de slag? Babish helpt je

Dat eten en voedsel goed samengaan vond Andrew Rea ook. Dus combineerde hij zijn passie voor culinaire kunsten met die voor film. Binging with Babish is het resultaat: een plek waar Andrew de gerechten uit films namaakt in fijne video’s voor ambitieuze thuiskoks. Ben jij er zo een? Dan mag je dit niet missen.

Overview

EXPOSED tipt: verfrissende cinema in juni en juli

Shortreads

Captain Marvel: higher, further, female

Švankmajer

Longreads

Alice (in Wonderland): Švankmajer gebiedt de kijker de ogen te sluiten

Shortreads

Interview met Cesar Majorana: “Sowieso mogen sommige bioscopen hun snack-game upgraden”

Shortreads

God’s Own Country: over snoeven, zwijgen en lenteachtig verliefd zijn

Shortreads

Phantom Thread: de paddenstoel en de strijd der seksen