Acht redenen om te fotograferen met een instant camera

Door Anna Meijer op

Mijn hart ging sneller kloppen toen bleek dat de nieuwe groepstentoonstelling in EYE, Celluloid, gaat over analoog filmmateriaal. Want niks vind ik fijner dan analoge fotografie, en dan het liefste met een instant camera. Acht redenen waarom ook jij een instant camera moet hebben.

1. Omdat je teruggaat naar de basis

We zijn in deze snelle digitale wereld allemaal gewend om meerdere foto’s van één onderwerp te maken, om vervolgens de beste te kiezen. Bewapend met smartphone duiken we met z’n allen egerns op, om er vervolgens minstens tien foto’s van te maken. Met een polaroidcamera heb je maar één shot; het stimuleert de fotograaf om zorgvuldig de compositie van een zijn foto te bepalen. Hierdoor krijg je resultaten met hogere kwaliteit. En is het geen rustgevend idee, dat één foto voldoende is?

2. Omdat dromerige foto’s alles mooier maken

Digitale camera’s vandaag de dag resulteren in megascherpe en heldere foto’s. Maar is dat altijd wat we willen? Dat je de poriën op iemands gezicht kan tellen? No thanks. De soft focus van een instant foto, en van analoge fotografie in het algemeen, is het resultaat van het licht en de filmsnelheid (ISO). Foto’s zo zacht als deze puppy.

­3.  Omdat elke foto uniek is

Voor wie op zijn privacy gesteld is, zijn instant foto’s de oplossing. Er blijft geen bewijs over. Instant camera’s hebben geen geheugen. Bij digitale camera’s valt alles te kopiëren en bij analoge 35mm kun je altijd nog de negatieven herdrukken. Bij instants heb je niks om op terug te vallen. En eigenlijk is dat wel prettig. Het maakt de foto persoonlijker; je hebt een one-of-a-kind foto.

4. Omdat je de foto kunt delen, offline

Facebook, Instagram, Snapchat – we maken ontelbaar foto’s en delen ze binnen enkele seconden op deze platforms. Maar instant foto’s geven je iets tastbaars, een hard copy. Je stopt ze in je portemonnee, hangt ze aan de spiegel, plakt ze op je koelkast of deelt ze met je vrienden en familie. En die dankbaarheid is groot. 

5. Omdat het iconische frame zo leuk is

Het frame van een instant foto is een iconisch aspect. Op de onderkant is er ruimte om iets op te schrijven, de datum van je kerstdiner bijvoorbeeld.

6. Omdat het een nostalgisch gevoel oproept

Instant fotografie heeft iets speciaals, en dan met name het ritueel dat erbij hoor: het geluid van de camera, de geur van de film en die ene minuut dat je moet wachten tot dat het ontwikkelingsproces van je foto is voltooid. Het idee dat instant fotografie vroeger de norm was, geeft een warm en nostalgisch gevoel, net als The A-Team.

7. Omdat het magisch is

Zeg nou eerlijk, het moment dat die foto uit de camera glipt en de foto zich in je handpalm ontwikkelt is toch een bizar magisch fenomeen?

8. Omdat het nog op heel veel plekken te verkrijgen is

Je vind zat polaroidcamera’s op rommelmarkten, maar ook Fuji en Lomography hebben een collectie nieuwe instant camera’s, en die zijn een stuk minder lomp dan de exemplaren van vroeger.


Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Shortreads

Kentridge: wandelen door je eigen gedachten

Shortreads

Jonas Mekas: Filosofie van het alledaagse

Shortreads

De snoepkleurige uitzichtloosheid in The Florida Project

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’

Interviews

Avo Kaprealian en Hello Psychaleppo over vluchten voor de Syrische oorlog en kunst maken in een nieuw thuisland