De Vierde Dimensie

“When space becomes being”

EXPOSED presenteerde De Vierde Dimensie, het openingsevenement bij de tentoonstelling Anthony McCall: Solid light films & other works (1971-2014), op 27 september in EYE.

Deze grensverleggende kunstenaar kent een oeuvre vol lichtsculpturen, performances en geluidsinstallaties. De vierde dimensie was de spil in zijn interactieve werk; de optelsom van tijd en ruimte. EXPOSED programmeerde een avond waarin je tijd en ruimte op een geheel nieuwe manier ervoer met muziek, film, poëzie en performance. De tentoonstelling van Anthony McCall is nog t/m 30 november te zien in EYE.

De foto’s zijn gemaakt door BERG DOT JPEG.
Zie voor alle foto’s onze facebookpagina

Programma 

Tentoonstelling

ANTHONY McCALL
SOLID LIGHT FILMS AND OTHER WORKS (1971 – 2014) 

EYE presenteert de eerste solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Anthony McCall in Nederland. Het oeuvre van deze grensverleggende kunstenaar bestaat uit tekeningen, performances en grote installaties, die hij Solid Light Films noemt. Met deze films van massief licht onderzoekt McCall de basiselementen van cinema: licht en projectie.

meer info: EYE

 

Muziek

MALAWI

In hoog tempo, maar easy groove volgen juweeltjes van remixes, mash-ups, demo’s en originals elkaar op, variërend van disco naar slow-rave via Karen O. en LCD Soundsystem naar Mali-pop. Een feestje wordt het zeker.

Soundcloud

 

ETUDES BOREALES (J. Cage) – Örs Koszeghy (cello)

Meestercellist Örs Köszeghy speelt Etudes Boreales: een wereldberoemd muziekstuk gecomponeerd door John Cage, zielsverwant van Anthony McCall. Bij beide kunstenaars staan publiek, tijd en ruimte centraal.

 

Performance

TYPEWHITE\/BLACKWRITE – Nienke ‘s-Gravemade en Eva Bartels

Een performance door theatermaker Nienke ‘s-Gravemade in samenwerking met Eva Bartels. Langs de grijze gebieden van tijd, geluid en ritme zoeken zij, door middel van een duister spel tussen lichtsnelheid en stilstand, naar ultieme tijdloosheid.

De kleding komt van ontwerpster Christina Braun die met deze collectie genaamd Fragment No.3, afgelopen jaar afstudeerde aan Artez.

 

TIME OUT – Margret Wibmer

Geef je over aan de ruimte en het moment. Gehuld in speciaal ontworpen kleding beschouw je de wereld vanuit een nieuw perspectief, liggend op de vloeren van EYE. Stop de routine en start de rust. Bereik een staat van bewustzijn die anders verborgen blijft.

meer info: www.mbassyunlimited.org

 

Fotografie

RUBEN’S TINTYPE STUDIO – Ruben Hamelink

Neem plaats, maar verroer je niet. Met een belichting van tientallen seconden vangt de tintype de tijd. De tintype hanteert een klassiek proces van een lichtgevoelige laag op een ijzeren plaat, een techniek die nog nauwelijks gebruikt wordt. De jonge, talentvolle fotograaf Ruben Hamelink herontdekt de methode en schiet tijdens De Vierde Dimensie een serie unieke portretten.Voor slechts € 15,- heb jij je eigen unieke tintype!

meer info: www.rubenhamelink.com

 

Workshop 

WORKSHOP STIFTGEDICHTEN – Wintertuin / Lisa Weeda

‘Schrijven is schrappen’ is een leus die centraal staat bij het fenomeen stiftdichten en mooi aansluit bij de minimalistische werkwijze van McCall. Met enkel een krantenartikel en een zwarte stift maak je een gedicht door woorden weg te krassen. Hoe bepaal je welke woorden je schrapt en welke niet? Eenmaal weg, is weg. Onthul in deze workshops de poëzie door letterlijk tussen de regels te lezen.

tumblr Lisa Weeda: lisaweeda.tumblr.com
meer info De Wintertuin: www.wintertuin.nl

 

Poëzie

LICHTPOËZIE – Floris Solleveld & Marilyn Sonneveld

Multitalent Floris Solleveld liet zich inspireren door licht, ruimte en tijd met als resultaat een aantal prachtige gedichten. EXPOSED’s favoriete illustrator Marilyn Sonneveld animeert op haar beurt zijn werk. Samen geven zij vorm aan De Vierde Dimensie: de som van ruimte & tijd.

meer info: Floris Solleveld
meer info:  Marilyn Sonneveld

 

Film

EMPIRE (1964) – Andy Warhol

Maar liefst acht uur duurt deze film van Andy Warhol met in de hoofdrol het Empire State Building. De film kent weinig cliffhangers, maar is een prachtig voorbeeld van het spel van tijd en ruimte. Tijdens De Vierde Dimensie zie je het spannendste deel: de architectonische lichtshow die plaatsvindt wanneer de zon ondergaat.

 

Beeldende kunst
MELTWATER – Anne van Duuren

Anne van Duuren maakt voor EXPOSED ijskoude kristallen. De tijd speelt meedogenloos met de sculpturen van Van Duuren. De objecten veranderen gedurende de avond van 3D naar 2D; slechts het pigment blijft over.

meer info: Anne van Duuren

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Anthony McCall

Foto's

De Vierde Dimensie

Anthony McCall

Overview

Poëzie van Floris Solleveld

Anthony McCall

Interviews

Ruben Hamelink

Anthony McCall

Interviews

Nienke ‘s-Gravemade

Anthony McCall

Foto's

Op zoek naar die beruchte 4e dimensie

Anthony McCall

Longreads

Anthony McCall