Female Focus

In het kader van Modern Perspectives organiseren Stadsarchief Amsterdam en EXPOSED op vrijdag 17 januari samen Female Focus, een avond over vrouwen in de (fotografie)kunst – gehost door fotograaf Bete van Meeuwen. Uit onderzoek van Mama Cash (2019) blijkt namelijk dat maar 13% van de werken in grote Nederlandse musea door vrouwen gemaakt is.

De tentoonstelling Modern Perspectives in het Stadsarchief bestaat uit originele foto’s en filmfragmenten van bekende fotografen en filmers en tonen een breed panorama van fotografische en filmische creativiteit. In samenwerking met Eye Filmmuseum zijn er filmfragmenten geselecteerd.

Vrouwen spelen in deze periode – de jaren 20 en 30 – een grote rol voor en achter de camera en zijn voor het eerst actief en zichtbaar als professionele fotografen en kunstenaars. Fotografen als Eva Besnyö en Emmy Andriesse kregen in deze periode naamsbekendheid en presenteerden hun werk met eigen exposities.

Panel: Feminisme en kunst met Bete van Meeuwen
Wat is de rol van vrouwen in kunst, en was dit toen anders dan nu? Bete gaat in gesprek met Seeyousioe (kunstenares, activist en oprichter Sick Kids of Amsterdam), JNM The Naked MC (o.a. host Milkshake) en Tessel ten Zweege (oprichtster feministisch zine Pisswife zine).

Masterclass: Wetplate Collodion fotografie met Sevilay Maria van Dorst
Sevilay is een jonge fotograaf die de techniek van wet plate fotografie tot in de puntjes beheerst. Ze zal je alles vertellen over deze techniek: een magisch proces met een glasplaat als positief.

Tentoonstelling: speedtour Modern Perspectives met Nikki Boot
Ontdek de revolutie van beeld en bewegend beeld in de opwindende jaren 20 en 30. Junior conservator Nikki van het Stadsarchief vertelt je meer over deze tentoonstelling tijdens een speedtour!

Ook laat Bete een sneak peak van haar serie Can’t Relate zien, waarvoor ze 55 mensen heeft geportretteerd. In die serie ondervraagt ze wat vrouwelijkheid (of mannelijkheid) eigenlijk is.

Bekijk evenement op Facebook

PS. Dit event is gratis en in het Stadsarchief, Vijzelstraat 32!

Beeld: Portret Eva Besnyö, 1932 (Fernhout) – onderdeel van de tentoonstelling Modern Perspectives.