EXPOSED on tour: ciao, Bologna!

Door Femke Pijls op

Hoe je ‘EXPOSED’ in het Italiaans zegt? ‘Esposto’. Wel handig om te weten, gezien wij deze week ons witte gebouw en uitzicht op het IJ inwisselen voor de rode daken en warmte van Bologna. We zijn namelijk als ambassadeurs uitgenodigd voor het Il Cinema Ritrovato filmfestival, dat hier van 25 juni tot en met 2 juli plaatsvindt.

Het centrum van dit festival is ook letterlijk het centrum van de stad: op Piazza Maggiore – zeg maar de Dam van Bologna – is elke avond een gratis openluchtbioscoop. Dat je hier op tijd moet zijn voor een plekje is duidelijk: elke stoel is gevuld.

Dertig jaar, vijf schermen

Dat niet alleen. Voor het festival wordt geput uit internationale filmarchieven, vertoond op vijf schermen. Van Azië tot Afrika en Europa tot Latijns-Amerika. Films van Buster Keaton tot Marlon Brando en van Visconti tot Fritz Lang, allemaal komen aan ze bod. Ook uit het filmarchief van EYE wordt materiaal getoond.

Hoe dit ooit begon? Dertig jaar geleden, met één bioscoopscherm in het historische Lumièretheater in het centrum van de Italiaanse stad. Nu is Il Cinema Ritrovato uitgegroeid naar een volwaardig indoor en openlucht filmfestival met maar liefst vijf schermen én Piazza Maggiore. Deze dertig jaar van bijzonder cinema staan in het teken van het vieren van de eeuwenoude filmtradities samen met filmfanaten, archivisten, toevallige bezoekers en sinds dit jaar ook met de ambassadeurs.

Behind the scenes

Als gast van Il Cinema Ritrovato wilt EXPOSED jou graag een kijkje bieden achter en voor de schermen van dit nu al historische filmfestival. De ambassadeurs van Il Cinema Ritrovato hebben de rol om te onderzoeken hoe het komt dat de oude film nog steeds zo populair is aantrekkelijk voor zo’n breed en internationaal publiek en waarom jij hier volgende keer bij wilt zijn. We houden je deze week op de hoogte van onze bezigheden hier met foto’s, interviews en een kijkje achter de schermen. Met een wijntje, pasta en vooral heel veel films.

Shortreads

Cinéma Magique: alle mensen die je in zwart-wit films ziet zijn nu dood

Column

Hoe het beleid van Den Haag ons denken vervlakt en waarom we daartegen in protest moeten komen

Interviews

Kunstenaar Jesper Just: ‘Als je steeds maar dezelfde stereotypes in films ziet, ga je je er dan ook naar gedragen?’

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Shortreads

Waarom we filmtheaters als fysieke plek moeten koesteren en stimuleren

Interviews

Regisseur Daisuke Miyazaki: ‘Het met respect vernielen van de klassieke filmregels was super inspirerend voor me’