Dit moet je deze lente zien in Eye

Door Redactie op

In april en mei zijn er veel coole films te zien in Eye Filmmuseum. Wij hebben alvast de films op een rij gezet die je in je agenda moet zetten. Zoals Blue Velvet op Imagine en de films van Nederlandse talentvolle filmmakers als Sacha Polak, Victor van der Valk en Ena Sendijarević.

Nederlands Filmtalent

Zoals het Nederlands elftal steeds meer talenten verwelkomt, staan de laatste jaren ook in de Nederlandse cinema steeds meer veelbelovende jonge regisseurs op. In het team van routiniers als Mijke de Jong (die net God Only Knows heeft uitgebracht in de bios, ook een tip!) Urszula Antoniak en Nanouk Leopold, voegen zich nu Sacha Polak, Victor van der Valk en Ena Sendijarević. Stuk voor stuk getalenteerde auteurfilmers met een eigenzinnige visie, stijl en stem. Gaat dat zien en support interessant talent van eigen bodem!

Dirty God – Sacha Polak: vanaf 25 april in de bioscoop

Nocturne – Victor van der Valk: vanaf 9 mei in de bioscoop

Take Me Somewhere Nice – Ena Sendijarević: vanaf 25 mei in de bioscoop

 

Imagine Film Festival: 10-20 april

Imagine is een filmfestival voor fantastische en onafhankelijke films die met veel verbeeldingskracht hun verhalen vertellen. Filmgenres als sci-fi, horror, fantasy, vaak genre-overschrijdend, staan er volop in de aandacht. Van het programma kijken wij uit naar drie films. Ten eerste de twee sublieme classcis Alien en Blue Velvet van respectievelijk Ridley Scott en David Lynch. Dit zijn films die het medium film verheffen tot ware kunst. Films die gebieden van onze verbeelding en gevoelswereld onderzoeken die we nog niet kenden. Mooie, verontrustende films die de wereld groter maken en jouw ervaring rijker. Ten slotte gaat tijdens Imagine ook de film Monos in première. Het Braziliaanse oorlogssprookje is een soort mix van Lord of the Flies, Apocalypse Now en Aguirre, Wrath of God van Werner Herzog. Dat belooft wat!

Alien: 13 april – 22:00 uur / 16 april – 17:15 uur

Blue Velvet: 12 april – 15:20 uur / 18 april – 17:30 uur

Monos: 13 april – 19:30 uur / 19 april – 15:15 uur

 

Speciale Screenings Eye

Nog een paar speciale screenings die je móét zien:

21 april en 8 mei – Der Himmel über Berlin – Wim Wenders. This is Film!

11 mei Snatch – Guy Ritchie. Eyeshadow.

16 mei Black Cat, White Cat – Emil Kusturica. De Keuze van Koolhoven.

20 mei Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles – Chantal Akerman. Eye International Conference ‘Sisters’.

30 mei Wild Pear Tree – Nuri Bilge Ceylan. Première.

 

William Kentridge tentoonstelling 3 juni – 1 sept

In Eye Filmmuseum is komende zomer een tentoonstelling te bezichtigen rond de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Te zien zijn de tien belangrijke kunstwerken die Kentridge in 2015 schonk aan Eye. De schenking betreft 10 Drawings for Projection (1989-2011), waarmee Kentridge in de jaren ’90 voor het eerst doorbrak in de internationale kunstwereld. De genereuze schenking van William Kentridge volgde op de tentoonstelling William Kentridge – If We Ever Get to Heaven, die plaatsvond van 25 april t/m 30 augustus 2015 in Eye.

Hoofdafbeelding: 10 Drawings For Projection (2003) – William Kentridge

Overview

EXPOSED tipt: verfrissende cinema in juni en juli

Shortreads

Kentridge: wandelen door je eigen gedachten

Shortreads

Vier ingangen in het hoofd van William Kentridge

Shortreads

Jeanne Dielman: hypnotiserend leven van een weduwe

Overview

Ode aan David Lynch: Blue sky goodness and wild pain

Video

Eyeshadow x Yung Nnelg: Akira