EXPOSED tipt: deze films moet je zien op IDFA 2016

Door Redactie op

Overprikkeld door het aanbod van IDFA 2016? Geen zorgen – wij maakten een lijstje voor je met de fijnste documentaires om te zien tussen 16 en 27 november.

1. Eventmanager Anna Meijer tipt: It’s Getting Dark (Olga Kravets, Frankrijk, 2016)

Deze documentaire draait om de alledaagsheid van vier huishoudens in Rusland. Maar de gezinnen die je ziet zijn niet compleet; de vader of moeder zit in de gevangenis wegens landverraad, waar je in Rusland zo’n twintig jaar voor kan zitten. Ik vind het ongelooflijk dat doodnormale burgers voor jaren kunnen worden vastgezet omdat ze zich een keer hebben geuit over het beleid van Rusland. Het lijkt me een boeiende documentaire omdat je de situatie vanuit verschillende huishoudens ervaart, vanuit de normale burger, vanuit het gezin.
Klik hier voor speeldata

2. Programmeur Dicky Jansen tipt: Miss Kiet’s Children (Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster, Nederland, 2016)

De trailer van deze documentaire ontroert mij erg. Juf Kiet probeert met al haar kracht en liefde vluchtelingenkinderen in haar klas naast rekenen en taal ook belangrijke levenslessen mee te geven. Zelf geef ik kunsteducatie aan kleine kinderen en herken ik mijzelf ook helemaal in de juffenrol. Het lijkt mij interessant om het actuele vluchtelingen thema eens vanuit het perspectief van een kind te bekijken.
Klik hier voor speeldata

3.Femke Pijls van communicatie en marketing tipt Paper Stars (Inna Omelchenko, Rusland, 2016)

Voor iedereen die zich nog precies kan herinneren hoe het was om ècht jong te zijn, een tijd vol ‘eerste keren’. Buiten spelen, nieuwe vriendinnetjes maken, vakanties en een allereerste verliefdheid. Deze film laat precies dat zien, maar ook de andere kant daarvan: hoe het voelt om er buiten te vallen en dit niet mee te maken. Een intieme, zomerse film die ongetwijfeld nostalgische gevoelens bij je oproept en je weer heel even alles voor de eerste keer wilt laten ervaren.
Klik hier voor speeldata

4. Hoofdredacteur Jonas Kooyman tipt: Mapplethorpe: Look at the Pictures (Fenton Bailey, Randy Barbato, VS, 2016)

‘Het enige dat nog controversiëler was dan zijn werk was zijn leven’, is de omschrijving van deze documentaire over de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989). Mapplethorpe kan je kennen van zijn shockerende homo-erotische foto’s, maar ook van zijn prachtige stillevens van bloemen. Ik las al het een en ander over z’n leven in Patti Smith’s bestseller Just Kids, waarin ze hun leven als jong en straatarm kunstenaarskoppel in New York beschrijft. Door deze film hoop ik nog meer te weten te komen.
Klik hier voor speeldata

Klik hier voor speeldata

5. Programmeur Esther Elligens tipt: Remember Me (Ragnhild Nøst Berghem, Noorwegen, 2016)

Mijn keuze is gevallen op de documentaire Remember Me, dat het verhaal vertelt van twee relatief nog zeer jonge vrouwen, 40 en 60 jaar, die lijden aan dementie. Geen gezellig thema, maar de documentaire belooft een subtiel en ook mooi beeld te schetsen van de relatie tussen de vrouwen en hun naasten. Wat blijft er nog over als je geen gedeelde herinneringen meer hebt? En wie ben je nog als wie je was er niet meer is?
Klik hier voor speeldata

6. Productieleider Martin van der Heide tipt: Weiner (Josh Kriegman, Verenigde Staten, 2016)

Politieke documentaires bieden een kijkje in het leven van machthebbers en volksvertegenwoordigers. Tijdens IDFA is er meer dan genoeg keuze, zich afspelend van Congo tot de Sovjet-Unie, over Trump tot over onze eigen Timmermans. Maar ongetwijfeld de meest sensationele is die over Anthony Weiner. De charismatische Amerikaanse politicus moet na een sextingschandaal het Huis van Afgevaardigden verlaten. Ondanks alle negatieve aandacht stelt hij zich kandidaat voor het burgemeesterschap van New York. Wat volgt is een verhaal over verraad, schandalen en vechten tegen de bierkaai.
Klik hier voor speeldata

 

Benieuwd naar wat er allemaal in EYE te doen is tijdens IDFA? Kijk hier voor het overzicht.

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Overview

5 tips voor IDFA

Interviews

De grensverleggende, empathische documentaires van een nieuwe generatie Oost-Europese filmmakers

Interviews

EXPOSED interviewt op IDFA: ‘Op basis van je facebookdata kreeg iedereen een pilletje…’

Shortreads

Dit zijn de IDFA-films die je komende weken zéker moet zien

Interviews

Regisseur Daisuke Miyazaki: ‘Het met respect vernielen van de klassieke filmregels was super inspirerend voor me’