Dit zijn de IDFA-films die je komende weken zéker moet zien

Door Tess Vermeer op

Vrijwel heel EXPOSED zag door de bomen het bos niet meer in dat overvolle IDFA-blokkenschema. Maar gelukkig hield programmeur Tess haar hoofd koel: zij spitte het hele programma door. Zodat jullie weten waar je tussen 16 en 25 november tijdens het International Documentary Festival Amsterdam 2017 heen moeten. Hieronder lees je haar tips!

Amal

De openingsfilm is dit jaar is Amal van de Egyptische maker Mohammed Siam, een coming of age-film over de jonge Amal en haar leven en toekomst na de revolutie op het Tahrirplein. Een persoonlijk, inspirerend verhaal over een jonge, eigenzinnige meid, op zoek naar haar identiteit in een land van transitie. Amal is onderdeel van het super interessante focusprogramma Shifting Perspecties: The Arab World, waarin films van Arabische makers een andere kant van het leven daar belichten.

The Ugliest Car

In deze tragisch-komische film neemt Bogdan je met zijn 94-jarige moedertje mee op een roadtrip in zijn award-winning lelijkste auto van Polen. Trots op zijn oude barrel en als een gevaar op de weg rijden zij langs herinneringen van de oorlog in het land, terwijl je mee geniet van de intieme en vooral grappige moeder-zoon relatie.

Human Flow

Ai Wei Wei maakte met maar liefst 25 camera’s over de hele wereld deze film over het immens aantal  mensen in de vluchtelingencrisis. Indrukwekkende, kunstzinnige shots van de vele stromen mensen over de wereld in combinatie met doordringende portretten en aangrijpende beelden.

Caniba

Bevat schokkende beelden. Een visueel zintuiglijk onderzoek over kannibalisme, waarin de antropologische filmmakers extreem dicht op de huid de Japanse Sagawa filmen, een man die zijn medestudent deels opat, om er vervolgens een boek en manga over te schrijven, waarna hij de porno-industrie in ging. Een erg verontrustend portret.

Hallo Salaam

Wat je als ook zeker niet moet overslaan is het Kids&Docs programma! In Hallo Salaam van Kim Brand gaan twee jonge jongens naar Lesbos om te zien en te ervaren hoe het is om in een vluchtelingenkamp te leven, waar zij bijzondere, ontroerende ontmoetingen en gesprekken aangaan met de andere kinderen in het kamp. Een film die inspireert het dialoog aan te gaan.

Mis ook zeker de IDFA Weekender in de Brakke Grond niet! Het jonge team van IDFA stelt samen met zes gast-curatoren een te gek film- en randprogramma in de Brakke Grond samen. Met o.a. Arthur van  Eddie the Eagle Museum live als zijn alias ‘Armando’, een ode aan het niets met Kunst Kijken met Ko & Kho,  Vincent Boy Kars en  Ko Zandvliet over hun niet-bestaande levensplannen en een katerontbijt door  Fou Fow Ramen op zondag. Dan kan je daar gelijk DocLab meepakken, want er zitten prachtige virtual reality-projecten tussen!

Devil’s Freedom

In Devil’s Freedom interviewt Everardo González op anonieme wijze (met vleeskleurig masker op) zowel dader als slachtoffer over hun ervaringen van het gruwelijke geweld van ontvoeringen, verkrachting en mishandelingen in Mexico. Een indrukwekkende, emotionele documentaire over de gelaagdheid van het geweld in het land.

Halal x IDFA

Je moet sowieso de films van productiebedrijf Halal zien!

In Independent Boy regisseert Vincent Boy Kars een maand lang het leven van zijn besluiteloze vriend Metin en gaan zijn samen op zoek naar hun levensdoelen en ingrediënten van een succesvol leven. Een perfecte film voor twintigers zoals wijzelf die kampen met prestatiedruk, besluiteloosheid en passiviteit of voor anderen die onze generatie probeert te begrijpen.

Love Letters is een ode aan de liefdesbrief. De personages delen hun meest intieme brieven en emoties met filmmaker Tara Fallaux, wat resulteert in een prachtige film over de kunst van het schrijven en liefhebben, die je gelijk aan het schrijven zet.

In het cinematografische essay A Stranger Came To Town vertellen bewoners van Aleppo over het leven in de complexe werkelijkheid in hun verwoeste stad. Terwijl zij persoonlijke verhalen vertellen over de revolutie, martelingen, rebellen en vluchten neemt de camera je mee door de verlaten stad

Voor het hele programma, zie hier!

Coverbeeld: Human Flow (Ai Wei Wei, 2017)

Interviews

Interview met Viktor van der Valk en Jeroen Scholten van Aschat: ‘Ik hoop dat ik nog lang op de verbeelding durf vertrouwen’

Overview

5 tips voor IDFA

Interviews

De grensverleggende, empathische documentaires van een nieuwe generatie Oost-Europese filmmakers

Interviews

EXPOSED interviewt op IDFA: ‘Op basis van je facebookdata kreeg iedereen een pilletje…’

Interviews

Regisseur Daisuke Miyazaki: ‘Het met respect vernielen van de klassieke filmregels was super inspirerend voor me’

Interviews

Avo Kaprealian en Hello Psychaleppo over vluchten voor de Syrische oorlog en kunst maken in een nieuw thuisland