Jean Jacques Warmerdam & Ruben Doornweerd

Door Adriënne van der Werf op

Nachtelijke uren, vele vergaderingen en liters koffie verder staat de EXPOSED website als een huis. Er zou een bouwval staan als het niet aan programmeur Jean Jacques Warmerdam en grafische vormgever Ruben Doornweerd lag. Vlak voor de deadline sprak EXPOSED ze en dat ging niet alleen maar over hun werk.

 Hoe gaat het met jullie?

Jean Jacques Warmerdam (JJ): Medium, maar wel oké. Het is allemaal wat grootser geworden dan gedacht. Het gaat allemaal lekker over de top met alle animaties die we in de website hebben verwerkt. Zelf kan ik de site echt niet meer zien.

Ruben Doornweerd (RD): Goed, nu gaat het gewoon heel goed. Hoewel we vanaf de ruwe schets hebben samengewerkt is het voor mij nu meer meekijken hoe het ontwerp tot leven komt. Eerst reageerde Jean Jacques op mijn ontwerp. Hoe bepaalde animaties beter op een andere manier werken, en nu kijk ik met hem mee om oplossingen te vinden.

JJ: Het helpt heel erg dat Ruben de animaties ook meeneemt in zijn ontwerp. Veel vormgevers weten nog niet hoe ze hiermee om moet gaan, maar Ruben steekt er extreem veel tijd en aandacht in en ontwerpt bijna elk frame van de animatie al van tevoren, wat overigens een pokkewerk is. Vormgevers moeten steeds meer dynamisch beeld vormgeven in plaats van een statisch plaatje. De samenwerking tussen de vormgever en bouwer moet hierdoor steeds nauwer zijn om een goed eindresultaat op te kunnen leveren.

Waar ben je het meest trots op?

JJ: Voor de EXPOSED website ben ik vooral trots op alle lagen die over elkaar heen werken. Bij deze site ben ik tegen flink wat beperkingen aangelopen van de verschillende browsers, we vragen ook wel veel van de computer en van de bezoeker. We moeten het toch afhandelen als iemand niet echt een top computer heeft, ook dan moeten alle animaties nog op elkaar aansluiten. Dat is het lastigst en daar ben ik dus ook het meest trots op. Zelfs in Internet Explorer 10 werkt het lekker, dat is vet.

En jij Ruben, waar ben je het meest trots op?

RD: Het moment dat het definitieve logo af was en ik er achter stond. Dat je voor de staf van EYE staat en dat je gewoon weet dat je het er doorheen moet drukken. Maar ook hoe het concept van het blootleggen terugkomt in de site. Tot in de details. Het censureren van beeld, de vlakken, de strakke typografie en het logo dat gewoon in your face is. Ik vind het trouw aan het concept.

JJ: Het komt heel mooi terug omdat het ene beeld verdwijnt in het andere beeld. Dat vindt je in elke beweging op de website.

RD: Je ziet eerst een klein fragment van het beeld, en dan het geheel. Het maakt je nieuwsgierig en dat is wat jullie ook gaan doen. Jullie gaan dingen belichten vanaf verschillende kanten.

Wat gaat de toekomst bepalen binnen jouw vakgebied?

JJ: Qua websites wordt het steeds gekker, er kan zo veel meer. Dat zie je ook met zo’n site als van EXPOSED, we gaan lekker over de top. Dat is nu leuk, en nieuw. Er zijn allerlei nieuwe dingen mogelijk en je ziet dat iedereen daar nu mee aan de slag gaat en het tot in het extreme trekt. Maar ik denk dat mensen dat uiteindelijk wel zat zullen zijn en dat we steeds meer richting het simpele en functionele terug zullen gaan. Kijkend naar een site als medium.

RD: Ik denk dat het interactieve aspect van vormgeven bepalend is voor de toekomst. Wat zijn de mogelijkheden binnen websites en hoe werken animaties? Dat zijn ook dingen die je kan inzetten om een verhaal te vertellen. Je ziet bijvoorbeeld ook heel snel aan een website of de ontwerper ambachtelijk aan de slag is gegaan. Die websites zijn zo statisch, dat is net een boek.

Welke filmpersonage zou je het liefst voor een dag willen zijn?

JJ: Ik wil die gast van Into the wild zijn. Gewoon even alles loslaten en gaan. Vanaf mijn dertiende ben ik altijd al bezig geweest met het ontwikkelen van websites. Af en toe lijkt het me daarom ook best wel eens leuk om gewoon in de Albert Heijn te gaan werken, dat heb ik ook nog nooit gedaan.

RD: Dat wil je niet.

En van jou Ruben?

RD: Bear Grills is wel echt mijn held. Hij is zo impulsief. Zonder er bij na te denken steekt hij zijn hand in een karkas.

Wat mis jij in het Amsterdamse kunst- en cultuurleven?

JJ: Ik mis wat rauwigheid.

RD: Ja, Berlijn.

JJ: Ik heb zelf ook even op de kunstacademie gezeten en wat mij heel erg tegenstond is dat je voortdurend een concept om iets heen moest bedenken. Soms ziet iets er gewoon vet uit. Mensen moeten dan durven toegeven dat iets geen concept heeft in plaats van er een heel concept omheen te moeten bedenken.

RD: Het is ook meer de cultuur dat je alleen iets goeds bedenkt als je binnen die gedachtegang werkt. Soms heb ik een idee in mijn hoofd dat gewoon tof is, maar dan heb ik wel een stemmetje in mijn achterhoofd die zegt: “Je mag niet zomaar wat maken. Je moet eerst teruggaan naar het idee.”

JJ: Er zit natuurlijk ook wel een kern van waarheid in. Wij hebben een opdrachtgever en daar moet je het naar verklaren. Je moet verkopen wat je zelf heb bedacht en het is de cultuur dat er een hele uitleg achter elk vormpje zit. Ik krijg ook af en toe van die stijlboeken van bedrijven die in honderd pagina’s hun huisstijl probeert te verdedigen. Maar het is naar mijn idee helemaal niet nodig dat overal zo over nagedacht is.

Wie of wat moeten we de komende tijd in de gaten houden?

RD: Amsterdam Noord

JJ: Ja vind ik ook. Tolhuistuin kan wel groot worden als ze het goed aanpakken.

RD: Dit is wel een heel correct antwoord hè?

Met wie zou je een avond een filmpje willen kijken?

RD: Mijn vriendin.

JJ: Rita Verdonk, lijkt me wel vet. Heb je dat filmpje wel eens gezien van haar? Ik wil weten wie haar in godsnaam op het idee heeft gebracht voor dat filmpje.

Filmpje Rita Verdonk

En wat is jullie favoriete object?

Interviews

Interview met Viktor van der Valk en Jeroen Scholten van Aschat: ‘Ik hoop dat ik nog lang op de verbeelding durf vertrouwen’

Longreads

Sacha Polak over het maakproces van Dirty God

Alex van Warmerdam

Longreads

Interview met multitalent en ontregelaar Alex van Warmerdam

Shortreads

Interview met Cesar Majorana: “Sowieso mogen sommige bioscopen hun snack-game upgraden”

Interviews

Interview met Colin Benders over muziek maken en oneindigheid

Interviews

Interview met regisseur en “spookrijder” Nanouk Leopold