Uitgeverij Wuft

Door Lotte Walrave op

Uitgeverij Wuft is een platform voor stripmakers en illustratoren. Opgericht in 2013 door Jorrit Kiel, Thomas van der Vlis en Peter van Dijk met als missie meer aandacht voor de strip te vergaren in Nederland. Gewapend met een hijgende liefde voor het beeldverhaal en drukwerk, enthousiasmeren ze jonge makers voor dit naar hun mening fantastische medium. EXPOSED-lid Lotte spreekt met Thomas van der Vlis, die aanstaande vrijdag 24 april samen met een groep illustratoren de Spectaculaire Interactieve Mini Magazine (S.I.M.M.M.) naar EYE brengt.

Wuft logoHoe is Uitgeverij Wuft begonnen?

Als sinds het tweede jaar van de HKU wilde ik een uitgeverijtje hebben, want ik houd heel erg van boeken. Zelf heb ik het niet bedacht als stripuitgeverij, maar doordat ik samenwerkte met Peter van Dijk, m’n beste maat, ging het steeds meer die kant op.

Aanstaande vrijdag komen jullie naar EYE, met de, spreek ik het zo goed uit, de Spectaculaire Interactieve Mini Magazine (S.I.M.M.M.)?

De S.I.M.M.M. is een machine waarin vrijdag werk te zien is van 12 illustratoren. Door jouw favoriete werken aan te vinken, stel je je eigen Mini Magazine samen dat je mee naar huis mag nemen. Vrijdag zie je een verzameling van werken in de SIMMM voorbijkomen. Allemaal hommages aan William Kentridge: ode’s, portretten van Kentridge, Kentridge aan het werk… Maar ook beelden die over Kentridges werk zelf gaan: collage’s, strips, heel veel eigenlijk. Zo’n 12 jonge illustratoren hebben hieraan meegewerkt.

Naast de S.I.M.M.M. zien we ook illustratoren live aan het werk. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik laat de illustratoren Paco Kamil, Bobbi Oskam, Nik van Es en Hiu Jen Lai, helemaal vrij tijdens het openingsfeest. Ze hebben wel allemaal het thema parade mee gekregen, wat mooi aansluit bij de tentoonstelling (Kentridge gebruikt veel vormen van parades in zijn werk en maakte voor EYE zelfs een nieuw werk waarin de parade centraal staat, red). Het is wel lastig om mensen te vinden die live willen tekenen hoor. De meesten vinden het eng. Er is geen ruimte voor het proces, het is meteen echt. Deze illustratoren hebben dit vaker gedaan, dus heb ik er vertrouwen in.

Wat staat er voor Uitgeverij Wuft op de planning?

Op dit moment werken we aan drie dingen. Ons nieuwe magazine komt eraan, gecureerd door Bobbi Oskam en Nik van Es. Door deze illustratoren te vragen wordt Wuft minder vanuit één persoon gemaakt. Bobbi en Nik kiezen de illustratoren. Deze uitgave wordt ook een deluxe versie, want we hebben meer kleuren in de risoprinter. Wel drie! Eerder werkten we alleen met blauw.

“Positiviteit kan niet bestaan zonder het tegenovergestelde”

Verder zijn we bezig met een serie kaarten. Verwenskaarten. Dolf Smolenaers had dit idee. We leven in een wereld met teveel positiviteit. En deze positiviteit kan niet bestaan zonder het tegenovergestelde. We maken dus een serie kaarten met niet al te positieve wensen, zoals een geboortekaartje met de tekst geboren om te sterven.

We zijn ook bezig met een nieuw boekje voor de WUFT-O-MAAT. Dat is een oude snoepautomaat. Ik heb het afgekeken uit Duitsland, waar ze goedkope literatuur aanbieden op het station. Voor 3 euro een goed boek. Of zelfs voor 1 euro een verhaal. Je krijgt dan een klein boekje in A6-formaat. Op deze manier breng je op een heel laagdrempelige manier het werk van de illustratoren aan de man.

wuft o maat

We zijn Uitgeverij Wuft echt als hobby begonnen, maar ik vind het zo leuk dat ik er graag elke week mee bezig zou willen zijn, en er mijn werk van zou willen maken. Ik moet alleen nog even uitvinden hoe… Ik doe het trouwens niet alleen. Selma Hoitink helpt veel mee, en Bobbi en Nik zijn ook wel echt onderdeel van het team geworden. Ohja, en Maik van Wel moet je niet vergeten. Hij heeft de software van de Spectaculaire Interactieve Mini Magazine Machine geprogrammeerd. Ook niet onbelangrijk.

Klinkt goed! Leuke projecten. Vrijdag opent de tentoonstelling If We Ever Get To Heaven van William Kentridge, kende je hem al voordat EXPOSED jullie vroeg voor het openingsfeest?

Ik heb wel over William Kentridge geleerd op de Hogeschool voor de Kunsten toen ik Grafische Vormgeving studeerde, maar kende zijn werk niet heel erg goed. Toen je mij vroeg voor het openingsfeest heb ik mij meer in hem verdiept. Ik vind zijn werk erg indrukwekkend!

Zou je Kentridge nog willen spreken tijdens de opening, heb je vragen of grote zaken des levens die je hem voor zou willen leggen?

Ik laat mij liever overweldigen door zijn werk. Het is natuurlijk leuk om hem een hand te geven, maar ik zou niet weten wat ik moet zeggen. Maar ik vind het eigenlijk wel heel spannend als hij komt kijken naar ons werk.

Gerelateerd aan evenement

IK ZIE | IK ZIE |

Gerelateerd aan evenement

IK ZIE | IK ZIE |

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Shortreads

Kentridge: wandelen door je eigen gedachten

Shortreads

Vier ingangen in het hoofd van William Kentridge

Shortreads

Dit moet je deze lente zien in Eye

Interviews

EXPOSED interviewt op IDFA: ‘Op basis van je facebookdata kreeg iedereen een pilletje…’

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’