Rapper Benjamin Fro: “Ik probeer mensen eerst stil te laten staan om ze vervolgens in beweging te brengen”

Door Redactie op

Tijdens de opening van de tentoonstelling Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing van EXPOSED op vrijdag 23 maart, zal Benjamin Fro het publiek begeleiden met de ‘Erasure Poems’. Wie is Benjamin eigenlijk en waar moeten we hem van kennen?

Benjamin Fro gaat tijdens het komende EXPOSED event bezoekers begeleiden met ‘erasure poems’ – stiftgedichten waarbij de bezoeker lopende teksten kan doorstrepen totdat een gedicht ontstaat. Geïnspireerd door de geëngageerde tentoonstelling zal Benjamin, in samenwerking met dichteres Maxime Garcia Diaz, de kritische stiftgedichten bezielen tot een spoken word performance. In de geest van Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing is ook Benjamin Fro een maatschappelijk bewogen artiest. Lees hieronder hoe en waarom.

Vertel eens wie je bent en wat je doet als artiest?

Ik ben rapper, zanger, dichter en tekstschrijver. Ik vind het lastig om mezelf binnen een genre te plaatsen. Ik maak veel hip-hop maar ook pop, soul en funk en R&B. Mijn teksten zijn vaak filosofisch en maatschappij-kritisch van aard.

Ik heb vorige maand mijn tweede album ‘Behave’ gereleased in Paradiso. Nu ben ik heel veel aan het optreden. Soms doe ik dat alleen, soms met mijn band. Ik probeer bij mijn optredens altijd mensen eerst bij dingen stil te laten staan om ze vervolgens in beweging te laten komen. Ik wil mensen graag naar huis sturen met energie om dingen ietsje beter te doen.

Heeft muziek/poëzie je weleens aan het huilen gebracht?

Recentelijk nog, maar ik huil niet heel vaak om muziek of poëzie. De laatste keer dat ik moest huilen van muziek luisterde ik naar ‘It Ain’t Fair’ van The Roots en Bilal.

Ik voel me vaak het meest geëmotioneerd als ik de impact van muziek en poëzie zie. Niet alleen bij grote namen die veel fans kunnen motiveren om bij te dragen aan een maatschappelijk doel, maar ook op kleine spoken-word-avonden die voor heel veel verschillende soorten mensen een plek zijn waar ze troost en inspiratie kunnen vinden.

Je staat bekend als een maatschappijkritische rapper. Wat wekt de meeste kritiek bij je op?

Alles wat oneerlijk en schadelijk is, maakt een onrechtvaardigheidsgevoel bij me los. Veel aspecten van kapitalisme roepen heel veel kritiek bij me op. De alomtegenwoordigheid van patriarchaal denken wekt kritiek bij me op. Het groeiende fascisme. Om maar paar een paar megagrote onderwerpen te noemen.

Wie of wat inspireert je als artiest?

Ik wordt vooral geïnspireerd door dingen die ik zelf meemaak of zie. Ik haal het meeste inspiratie uit mooie dingen die mijn vrienden opmerken. Observaties van dichters die ik op spoken-word-avonden spreek. Bekende namen die mij inspireren zijn The Roots, Noname, Lauryn Hill, Gil Scott Heron en Jill Scott.

Hoe is jouw verhouding met film/kunst?

Ik denk dat film en kunst hele krachtige media zijn om dingen mee te communiceren. Hoe ik me tot kunst en film verhoud is heel afhankelijk van de boodschap die het meegeeft. De context van die boodschap is daarbij heel belangrijk. Hier wordt volgens mij vaak te weinig nadruk op gelegd.

Waar kunnen we je in de toekomst tegenkomen?

Ik ben bezig met een klein tourtje door Nederland. Op 30 maart sta ik met mijn band bij Pllek, 15 april sta ik bij Aloha in Wijk Aan Zee, 21 april in Leiden en er zit ook nog een drukke festivalzomer aan te komen. Al mijn optredens zijn te vinden op www.benjaminfro.com, inclusief de eerstvolgende: 23 maart bij Exposed!

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Shortreads

Kentridge: wandelen door je eigen gedachten

Longreads

Interview met filmtalent Sven Bresser

Interviews

De Nederlandse Filmnacht: interview met acteur Jonas Smulders

Interviews

Interview met Colin Benders over muziek maken en oneindigheid

Interviews

Interview met regisseur en “spookrijder” Nanouk Leopold