Programmeur Dicky Jansen: ‘Ik wil wel een afspraak met David Lynch’

Door Redactie op

Ontmoet het EXPOSED-team. Vandaag stellen we je voor aan Dicky Jansen, programmeur.

Vertel. Wat ga je doen bij EXPOSED?
“Samen met Esther [Elligens, red.] ben ik verantwoordelijk voor de programmering van de EXPOSED-avonden. Deze rol past goed bij mij. Ik hou van netwerken, regelen, het realiseren van creatieve concepten en samenwerken met mensen die mij inspireren.” 

Vanuit welke achtergrond doe je dit?
“Ik studeerde cultuur maatschappelijke vorming, in de richting van kunsteducatie. Naast mijn werk voor EXPOSED geef ik kunsteducatie aan kleine kinderen, van 4 en 5 jaar. Ik bedenk en geef de lessen zelf. Ik denk dat goede kunsteducatie je persoonlijke inzichten kan geven. In jezelf en de wereld om je heen. Ook heb ik hier en daar productieklussen gedaan voor verschillende creatieve branches. Ik doe dus een hoop verschillende dingen op het moment, om mijn horizon te verbreden. Uiteindelijk wil ik op één ding focussen.”

Wie aan EYE denkt, denkt aan film. In welke film zou jij een rol willen spelen?
“Als kind heb ik de DVD van Moulin Rouge letterlijk kapot gedraaid. Een romantisch en dramatisch sprookje, waar prachtige muziek, decor, kostuums, dans en acteerwerk samenkomen. Ik kende alle nummers uit mijn hoofd. En elke keer weer was het janken geblazen. Ik was een goede stand-in geweest als Nicole Kidman even niet kon.” 

Maar ik ben ouder geworden en naast het oeuvre van Baz Luhrmann zou ik wel een keer willen spelen in een hele serieuze film met langzame intieme shots zoals “Geen koningen in ons bloed” van Mees Peijnenburg waarbij je als acteur heel goed moet kunnen spelen. Niet omdat ik dit goed kan maar omdat dit het tegenovergestelde is van wie ik ben. En in een film van David Lynch. Ik zou deze geniale man zo graag een keer ontmoeten en zien hoe hij werkt.”

Wat is de beste film die je dit jaar hebt gezien?
“The Wolfpack, die is echt sick maar geweldig. Ook A Family Affair, dat gaat over de ontroerende verhoudingen tussen familieleden. De autistische jongen die erin voorkomt woont bij mij om de hoek. Dit zijn allebei documentaires, daar hou ik namelijk heel erg van.” 

Wat is je favoriete plek voor kunst en cultuur in Amsterdam?
“EYE, De School, W139, Het Bijbels Museum, Muziekgebouw aan het IJ, Pakhuis de Zwijger.

En je favoriete blog of site?
“The deep web is echt mijn ding, haha.”

Longreads

Sacha Polak over het maakproces van Dirty God

Interviews

Interview met regisseur en “spookrijder” Nanouk Leopold

Interviews

EXPOSED interviewt op IDFA: ‘Op basis van je facebookdata kreeg iedereen een pilletje…’

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’

Interviews

Kostuumontwerper Sandy Powell: ‘Zoals Marty zegt: de schurken zijn meestal het best gekleed.’