Programmeur Esther Elligens: ‘Ik hou van zieke en beklemmende films’

Door Redactie op

Ontmoet het EXPOSED-team. Vandaag stellen we je voor aan Esther Elligens, programmeur.

Hoi Esther, wat ga jij doen bij EXPOSED?
“Ik doe samen met Dicky Jansen de programmering. Dat betekent dat wij ons vooral met de programmaonderdelen van de openingsavond bezighouden. Wij regelen de muziek, de performances en andere onderdelen. Ik vind het interessant om abstracte ideeën te ontwikkelen tot een concreet evenement.”

Vanuit welke achtergrond ben je bij EXPOSED terechtgekomen?
“Ik heb een bachelor in Literatuurwetenschap en rond nu de research master cultural analysis af, allebei aan de UvA. Tijdens deze studies schreef ik altijd al over film. Zo gaat mijn masterscriptie over de documentaire Face Value van Johan van der Keuken. We kennen het gezicht heel veel waarde toe. Maar is dat terecht? Dat onderzoek ik. Verder liep ik stage bij het documentaire- en poductiebedrijf Een Van de Jongens.”

Wie aan EYE denkt, denkt aan film. In welke film zou jij een rol willen spelen?
“Toch wel in een kostuumdrama. Dangerous Liaisions met John Malkovich en de toen jong piepjonge Uma Thurman vond ik vroeger echt een geweldige film. Daarin zou ik wel de rol van Thurman willen vertolken, die machteloos wordt meegesleept in het gemene spel dat Mallovich en Glenn Close spelen.”

Wat is de beste film die je dit jaar zag?
“Anomalisa [van Duke Johnson en Charlie Kaufman, red.]. De film is misschien niet heel memorabel, maar de depressieve realiteit is wel erg goed neergezet. En helaas ergens ook wel heel herkenbaar.”


En van welke film zou je het einde willen veranderen?
“Belle en het Beest. Ik vond het Beest veel leuker als beest dan als prins.”

Wie uit de filmwereld zou je willen ontmoeten?
“Lars von Trier of Ulrich Seidl. Zij zijn mijn lievelingsregisseurs. Ze maken geweldige, maar soms best zieke en beklemmende films. Ik ben benieuwd wat voor persoon er achter deze films zit.” 

Wat is je favoriete plek voor kunst en cultuur in Amsterdam?
“EYE, het Muziektheater (Nationale Opera en Ballet), het Concertgebouw, De Nieuwe Anita, Ruigoord.” 

Als je leven een soundtrack was, hoe zou die dan klinken?
“Iets in de trant van Nino Rota’s Amacord soundtrack.”

Interviews

Tom en Helena over Female Frame: “Film is een geweldige spiegel van de samenleving.“

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’

Interviews

Dollkraut: ‘Het conventionele, dat doet me weinig. Dat zegt me niet veel.’

Shortreads

EXPOSED tipt: deze films moet je zien op IDFA 2016

Interviews

SMIB uit Zuidoost: ‘Verwacht chaos bij ons optreden’