Hoofdredacteur Jonas Kooyman: ‘Bij het leven in Amsterdam hoort de soundtrack van Ramses Shaffy’

Door Redactie op

Ontmoet het EXPOSED-team. Vandaag stellen we je voor aan Jonas Kooyman, hoofdredacteur.

Hoi Jonas. Wat ga jij doen bij EXPOSED?
“Ik ben de hoofdredacteur van het online magazine. Hierop komen interviews, recensies, essays en columns over film, geschreven door jonge en getalenteerde (gast)schrijvers. Het is leuker om een film te zien als iemand je – in een artikel – een nieuw inzicht geeft, of je ergens op laat letten wat je normaalgesproken niet had gezien.

Daarnaast help ik bij het opzetten van de openingsevenementen die wij organiseren. Vandaag was ik naar de IJhallen om props te kopen voor de performance van Xiomara Vido op 3 juni, als Jane uit Paris, Texas.”

Vanuit welke achtergrond ben je bij EXPOSED terecht gekomen?
“Ik studeerde Journalistiek aan de UvA, en schrijf onder andere voor NRC. Maar ik heb ook ervaring in de cultuursector. Ik liep stage bij de cultuurafdeling van het Nederlandse Consulaat in New York, draaide mee in een architectuurgalerie en organiseer de literaire bijeenkomst Shut Up & Write Amsterdam. Bij EXPOSED komt cultuur en schrijven perfect samen.”

Wat zijn je favoriete plekken voor cultuur in Amsterdam?
“Buiten EYE kom ik al gauw terecht bij het Museumplein: het Stedelijk, Rijksmuseum en Concertgebouw. Verder FOAM, de Stadsschouwburg, de Balie, W139 en het Joods Historisch Museum. Voor magazines en boeken ga ik naar Athenaeum en ABC. En als ik een tip mag geven: de underground filmscreenings van Jeffrey, soms in een brug onder het Singel.”

En online?
“Artsy is een fijne site om nieuwe kunst te ontdekken. Verder zit ik veel op Instagram – voor zover je dat cultuur kunt noemen. Ik vind het interessant dat we in een tijdperk leven waarin visuele cultuur zo’n grote rol speelt.”

Wie aan EYE denkt, denkt aan film. In welke film zou je wel een rol willen spelen?
“In American Psycho. Niet als psycho, maar om de decadentie van de jaren negentig mee te maken. Of ik zou een dag de ijskoude hoofdredacteur uit The Devil Wears Prada willen zijn, en mijn jas bij binnenkomst neersmijten.”

Wat is de beste film die je dit jaar zag?
“The Lobster van Yorgos Lanthimos.”

Wie uit de filmwereld zou je willen ontmoeten?
“Xavier Dolan. Ik vind het knap hoe hij op zo’n jonge leeftijd al zo veel goede films heeft gemaakt, zoals Mommy en Tom at the Farm.”

Van welke film zou je het einde willen veranderen?
“Ergens hoop ik nog op een gelukkig einde voor Eric en Olga uit Turks Fruit.”

Als je leven een soundtrack was, hoe zou die dan klinken?
“Bij het leven in Amsterdam past de muziek van Ramses Shaffy.”

Overview

EYE zoekt: zes gemotiveerde cultuurtalenten voor EXPOSED

Interviews

Productieleider Martin: ‘Ik moet nog een hartig woordje spreken met Jeroen Krabbé’

Interviews

Marketing- en communicatie medewerker Femke Pijls: ‘De combinatie tussen online en offline, dat is wat ik zo cool vind’

Interviews

Programmeur Esther Elligens: ‘Ik hou van zieke en beklemmende films’

Interviews

Programmeur Dicky Jansen: ‘Ik wil wel een afspraak met David Lynch’

Shortreads

Dit is het nieuwe EXPOSED-team