Interview met Cesar Majorana: “Sowieso mogen sommige bioscopen hun snack-game upgraden”

Door Redactie op

Morgen vindt de opening van de tentoonstelling van Alex van Warmerdam in Eye Filmmuseum plaats. Speciaal voor de opening organiseert EXPOSED een zaalprogramma gepresenteerd door Cesar Majorana. We stelden hem een paar vragen, geïnspireerd door het universum van Van Warmerdam.

 

Welke Van Warmerdam film vind je het leukst en waarom?

Als ik een pokémonkaart was, dan zou mijn speciale kracht zijn dat ik heel vaak mensen wil vertellen hoe goed ik Ober vind. Die film is mijn favoriete mix unheimlichkeit en zelfbewust.

 

Waarom vind je Van Warmerdam films tof?

Als ik een Alex van Warmerdam film zie, voel ik me raar, maar begrepen vanbinnen. Dan denk ik vaak aan dat opzichtige citaat wat je op mokken of t-shirts in gift-shops van musea ziet: “good art should comfort the disturbed and disturb the comforted”. Dat zijn precies zijn films voor mij! Een Van Warmerdam film helpt je snappen waarom de wereld om je heen onwennig kan voelen: geil, bedreigend, nep, grappig.

 

Kies je favoriete beroep en vertel waarom: postbode, ober, slager of boswachter?

Postbode. Ik heb soms last van verlatingsangst en als postbode oefen je met afscheid nemen van huizen….  Ik zou alleen totaal moeite hebben met het niet in de pakketjes kijken.

De Noorderlingen (1992) – Alex van Warmerdam

Zijn mensen dieren of rationele wezens? Waarom?

Mensen zijn irrationele wezens, want ik koop nooit zomaar een kopje koffie als ik onderweg ben, omdat ik 4 euro te duur vind voor koffie. Maar ik gaf deze week wel 40 euro uit aan een fles wijn. Want het was zogenaamd een lekkere fles wijn. Dat slaat helemaal nergens op en ik zou ook niet rationeel willen omgaan met mijn verlangen óf geld. Het leuke aan mensen is dat ze zich juist onhandig gedragen. Die viering van menselijke onhandigheid zie ik ook bij Van Warmerdam terug in zijn films.

 

Als jouw leven verfilmd werd, wie zou dan de hoofdrol spelen?

Hopelijk iemand met een goed verdrietig gezicht.

Als ik een pokémonkaart was, dan zou mijn speciale kracht zijn dat ik heel vaak mensen wil vertellen hoe goed ik Ober vind

Als je moest kiezen: nooit meer naar de film of nooit meer uit eten?

Nooit meer uit eten – lekker thuis koken en tupperware mee de bios in sneaken! Sowieso mogen sommige bioscopen hun snack-game upgraden. Uitzonderingen daar gelaten, maar in veel bioscopen reikt de culinaire kaart niet verder dan nacho’s met saus uit een bak of, erger nog, popcorn vanonder de hittelamp. Ik wil naar de film gaan en gefrituurde groentes eten. Waar is de gnocchi tijdens de film? Waarom mag ik geen bordje quiche in de zaal? Nee, laat mij maar naar de bios gaan alsof het een restaurant is. Dan ga ik een hele dag 7 gangen film kijken. Met korte films tussendoor, als amuses!

 

Welke vlogger moet in een Van Warmerdam film spelen? En wat voor rol?

Alle vloggers! Als levend decor: een groot bos met vloggers die allemaal mooie blaadjes hebben en waaien, maar niks te zeggen hebben.

 

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Alex van Warmerdam

Longreads

Interview met multitalent en ontregelaar Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam

Shortreads

Brief aan Alex van W.

Alex van Warmerdam

Longreads

Gesamtkunstenaar Alex van Warmerdam: een schilderkunstig oeuvre

Alex van Warmerdam

Longreads

Achter de voordeur met Alex van Warmerdam

Interviews

Interview met Colin Benders over muziek maken en oneindigheid