Mairo Nawaz: ‘De nacht maakt alles mysterieuzer’

Door Dicky Jansen op

In de rubriek Culturele Dilemma’s leggen we jong Nederlands cultuurtalent een aantal moeilijke keuzes voor. Dit keer de beurt aan dj Mairo Nawaz.

Deze De School-resident werd beïnvloed door zijn grootmoeders jazz- en soulcollectie en groeide uit tot een graag geziene dj in de Amsterdamse clubscene. Ook draait hij tijdens EXPOSED x Béla Tarr.

1. Vinyl of mp3?
“Lastig. Het ding is: vinyl vind ik veel toffer want als je het koopt heb je echt iets in je handen, plus de platenhoezen zijn vaak artwork. Je legt de plaat heel voorzichtig op de speler, dat gevoel is veel sicker. Alleen speel ik zelf met een sd-kaart dus daarvoor is mp3 veel relevanter.”

2. Film of fotografie?
“Fotografie.  Met een foto kan je zonder geluid en beweging toch zoveel zeggen. Je kan de actie dan in je eigen fantasie verder invullen. Film is ook tof maar een goede foto kan met één beeld al zoveel zeggen. Ik kijk zelf veel naar beelden en foto’s. Vooral bijzondere kleuren, composities of gekke combinaties inspireren mij. Deze inspiratie gebruik ik voor het maken van muziek of mijn eigen kleding. Het boek van fotograaf David Lachapelle vind ik vooral heel sick: celebrities, seks, gekke decors en heftige composities.”

3. Grill of kettingen?
“Beiden, mijn kettingen heb ik eigenlijk altijd om. Net als mijn ringen. Een grill is nu ineens wel een ding geworden, je ziet ze veel. Ik draag hem niet heel vaak, meestal als ik in een bepaalde vibe zit en zin heb om hem te dragen. Of als ik een hele nette outfit aan heb kan de grill net een gek contrast geven. Als ik een diner bij mijn ouders heb laat ik mijn grill wel thuis.”

4. Disco of soul?
“Godver wat een kutdilemma! Disco zal ik eerder zelf draaien. Ik vind dit een van de leukste genres. Disco kan echt een happy feeling creëren in een club. En soul.. Tja, soul is all  about sex. Soul is eigenlijk de slow jams van disco. Het hoort bij elkaar. Lastig dus.”

Foto: Lois Cohen

5. Bandje of dj-set?
“Een dj-set. Ik haal voor mijzelf veel inspiratie uit een vette set. Het voelt voor mij toegankelijker dan een band. Als ik naar een set luister in een club, heb ik naar mijn mening meer connectie met de dj die aan het draaien is. Als ik bijvoorbeeld naar De School ga [waar Mairo resident is, red.] is deze ervaring veel intiemer. Een optreden van een band is heel tof, maar voor mijn gevoel is er meer afstand tussen de artiesten en het publiek en ik kan minder losgaan. Ik vind een dj-set feestelijker.”

5. EYE: naar de film of tentoonstelling?
“Naar de film. In een film komen er meerdere locaties voorbij. Bijvoorbeeld in Prins van regisseur Sam de Jong komen er zoveel bijzondere kleuren en locaties voor.

Ik vind alle soorten films leuk. Meestal let ik heel erg op de teksten. Ik ken ook best veel filmteksten uit mijn hoofd. Van bijvoorbeeld Transformers. Als ik een film leuk vind, kijk ik ze heel vaak. Tijdens mijn mixtapes gebruik ik soms ook teksten uit films. Als ik iemand tegenkom die ook bepaalde filmteksten goed kent, vind ik het heel vet om een beetje te battelen over wie de teksten het beste kent. Mijn lievelingsfilm is Superbad. De scènes en locaties van deze film zijn te gek.”

6. Mode of muziek?
“Dit is voor mij ook een moeilijk dilemma. Net als mijn muziek gaat mijn kledingstijl ook niet één richting of genre op. Ik vind het leuk om met kleding te experimenteren, ook als ik draai. Bij ieder muziekgenre past een bepaalde kledingstijl zoals bijvoorbeeld hiphop, disco, funk of punk. De ene dag draag ik een trainingspak met sneakers en de andere een nette blouse met Dr. Martens eronder. De afwisseling houdt het leuk.”

7. Dag of nacht?
“Nacht. I’m a night person… De nacht maakt alles mysterieuzer. Je kan mensen in het donker niet helemaal inschatten, hierdoor blijft er nog meer aan verbeelding over. In de nacht voel ik me veiliger. Er zijn dan minder mensen buiten. Je kan een soort geest zijn, anoniem. Overdag is alles zo duidelijk te zien, dat vind ik toch minder spannend.”

8. Dansen of draaien?
“Ik dans tijdens het draaien. Dus eigenlijk draaien omdat ik dan kan dansen op de muziek die ik zelf vet vind.”

Foto: Lois Cohen

9. De School of Paradiso?
“De School. Of course man! Waarom De School sick is? Bij De School kan je jezelf zijn. Klinkt flauw, maar het is wel waar. Het is donker, je mag geen foto’s maken. Je kan zijn wie je wilt zijn, zonder dat je veroordeeld wordt. Het is een geheimzinnig en spannend gebouw waar altijd een soort vreemde en spannende sfeer hangt. Bezoekers van De School komen meestal echt voor de muziek. De programmering is ook heel goed. En er is een darkroom, ook super.”

10. Scooter of Brommer?
“Brommer. Een scooter vind ik beetje suf. Een brommer is veel mannelijker. Zelf heb ik een rode viertakt brommer uit 1974 met vier versnellingen. Ik vind het heel leuk om er aan te sleutelen en hem te verbouwen naar mijn eigen stijl.”

Gerelateerd aan evenement

Opening Béla Tarr

Gerelateerd aan evenement

Opening Béla Tarr

Longreads

Interview met filmtalent Sven Bresser

Interviews

De Nederlandse Filmnacht: interview met acteur Jonas Smulders

Interviews

Interview met regisseur en “spookrijder” Nanouk Leopold

Interviews

Rapper Benjamin Fro: “Ik probeer mensen eerst stil te laten staan om ze vervolgens in beweging te brengen”

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’