Rauw en sober, that’s how we like it

Door Mick Groeneveld op

De extreem gewelddadige, negentienjarige Eric wordt van een jeugdinrichting naar een gevangenis voor volwassenen overgeplaatst. Hier ontmoet hij voor het eerst in lange tijd zijn vader Neville. Al tijdens de eerste minuten van de film wordt duidelijk hoe gewiekst Eric is: in slechts seconden klust hij met een scheermes en een tandenborstel een wapen in elkaar, en slaat hij een medegevangene bewusteloos. Geen heel fijne vent.

Naarmate de tijd verstrijkt, verandert echter langzaam maar zeker het beeld dat je als kijker van Eric krijgt. Je krijgt begrip voor zijn gedrag. Je realiseert je dat zijn agressie een manier is om te dealen met wat hem in het verleden is overkomen. Natuurlijk zijn er tal van films waarin je uiteindelijk van het onsympathieke hoofdpersonage gaat houden, en daarin is deze film niet per se anders. In Starred Up wordt dit personage echter zo rauw neergezet en doet het narratief zo authentiek aan dat het verhaal van Eric zeer geloofwaardig overkomt.

Ook de stijl draagt bij aan de geloofwaardigheid van de film. De cameravoering doet met regelmaat handheld aan, waardoor een documentairestijl gecreëerd wordt. De setting is sober, geen poespas. De gehele film speelt zich af binnen de grijze, betonnen muren van de gevangenis. Geen moment ontkom je aan de keiharde wereld waarin Eric opgesloten zit.

Het gevangenisdrama Starred Up is rauw, spannend en daarmee de must-see van dit moment. Ga het nu zien in EYE.

 

Interviews

De Nederlandse Filmnacht: interview met acteur Jonas Smulders

Interviews

De grensverleggende, empathische documentaires van een nieuwe generatie Oost-Europese filmmakers

Interviews

Dit is ‘m dan: de maker van de beste Uncle Boonmee-grappen van het hele internet

Interviews

Avo Kaprealian en Hello Psychaleppo over vluchten voor de Syrische oorlog en kunst maken in een nieuw thuisland

Shortreads

George Harrison is de Beatle waar je eerst nooit over nadacht, maar die je met de jaren meer gaat waarderen

Longreads

We gingen naar de 7,5-uur durende film Sátántangó en dit is wat er gebeurde