Jong en verliefd op Ventoux

Door Frederike de la Bije op

De nieuwe film van Nicole van Kilsdonk vertelt het verhaal over vier vrienden die in hun achttiende en achtenveertigste levensjaar de Mont Ventoux in Frankrijk op fietsen. Dat is geen toeval; tijdens de eerste afdaling verongelukt hun vakantievriend Peter, waardoor ze pas dertig jaar later naar de winderige berg terug durven te keren. Een verhaal over wielrennen, over mannenvriendschap en liefde. Maar het leukste aan Ventoux is de in beeld gebrachte adolescentie van de groep. Dat grijze gebied tussen tien en twintig waarin je net zo lief MarioKart speelt als een hapzoen deelt. Je met moeders Open Dagen bezoekt, maar niet meer op haar nachtzoen zit te wachten. Deze jonge scenes maken Ventoux het bekijken waard.

Oh those days of summer. Het is warm in de Franse zomer van 1982. Andre, Joost, David, Bart en Peter houden eindeloos ballen hoog totdat de prachtige Laura hun focus doet verschuiven. Iedereen is op Laura en Laura is vooral op Peter, de excentriekeling van het stel. Het zestal is na de eerste ontmoeting onafscheidelijk en spendeert avond na avond in en om de boot van Peters vader. Juist doordat er weinig dialoog is, vervallen deze scenes niet in clichés. Peter springt ’s avonds in het water en iedereen volgt. Giechelend worden ze dronken van lauwe wijn en delen een eerste jointje. Met de camera dicht op de huid van de spelers wordt dit de vakantie van zowel kijker als personage.

Laura Ventoux

De rivaliteit van Peter en Bart is ook subtiel verbeeld. De twee jongens verschillen niet alleen in de kleur van hun lokken van elkaar. Peter is een scheepsjongen met een liefde voor taal. Volgens de rest van de groep is hij een beetje gek. Zo springt hij spontaan op de giek om gedichten voor te dragen van mannen ver voor zijn tijd. Bart is voor zoiets veel te verlegen en kan het dan ook moeilijk accepteren dat zijn droommeisje juist op dit figuur valt. Met wanhopige en jaloerse blikken over en weer komen de jonge mannen steeds meer tegenover elkaar te staan. Een strijd die eindigt wanneer Peter zich – cru genoeg – te pletter fietst tegen de flank van de Kale Berg.

ventoux peter

De oudere personages zijn een stuk oppervlakkiger in beeld gebracht dan hun jonge equivalenten. Ventoux is daarom vooral de moeite waard vanwege de eerste generatie. In combinatie met muziek uit de jaren tachtig en de mooie beelden van het Zuid-Franse landschap brengt het iedereen terug naar zijn eigen toen.

Met: Alex Hendrickx, Jonas Smulders, Jip van den Dool, Bram Verrecas, Abbey Hoes en Martijn Lakemeier als de jonge cast.
Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck en Maruschka Detmers als de oudere generatie. 

Ventoux draait zaterdag 30 mei om 16:30 in Eye

Longreads

Interview met filmtalent Sven Bresser

Interviews

De Nederlandse Filmnacht: interview met acteur Jonas Smulders

Longreads

Filmbeschouwing: zonder stem geen revolutie

Shortreads

Paul Auster virtual reality: welcome to the jungle

Shortreads

The Force A-Woke-ens: hoe Star Wars diversiteit omarmde

Interviews

De grensverleggende, empathische documentaires van een nieuwe generatie Oost-Europese filmmakers