Regisseur Mijke de Jong: ‘Ik film graag de rafelranden van dit land’

Door Jonas Kooyman op

Ze won meerdere Gouden Kalveren en staat aan de top van de Nederlandse filmwereld: regisseur Mijke de Jong (1959). Vrijdag 29 april gaat haar nieuwste film, Stop Acting Now, in première bij De Eerste Nederlandse Filmnacht in EYE. Vier vragen aan deze filmmaker. 

Waarom besloot je om Stop Acting Now te regisseren?
“Als kunstenaar en maker is het eeuwig zoeken naar de zin van de dingen die je doet. Geëngageerd theater – zoals dat van theatergroep Wunderbaum – komt dicht bij mij eigen zoektocht. Ook de vorm die ze kozen voor deze film, non-fictie, vind ik erg interessant en gebruik ik vaak in mijn eigen werk. In mijn films zit het vaak op het randje, tussen fictie en non-fictie. Daarnaast vind ik ze een leuke en enthousiaste groep.”

Je hebt het over je zoektocht als maker. Wat bedoel je daarmee?
“Mijn films spelen zich af aan de rand van de samenleving. Zo gaat mijn eerste film over de kraakbeweging en een andere film over de Russische gemeenschap in een Amsterdamse buitenwijk. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de vraag: wat beweegt mensen? Zowel op het gebied van haat, liefde en woede. Waar komt dat vandaan, die interesse in de rafelranden? Dat zit in mijn botten, in mijn systeem.

“Ik vind het belangrijk om inzicht te geven in sociale gebeurtenissen, en mij te identificeren met de zwakkeren in de samenleving. En om oprecht te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet, ook uit nieuwsgierigheid. Mijn aankomende film gaat over een Marokkaans-Amsterdams meisje dat radicaliseert. Ik vind het dan interessant om te kijken wat mensen beweegt. Als mensen volledig gelukkig zijn heb je geen drama. In één van mijn vroegere films maakt een stel de hele tijd verschrikkelijke ruzie. Maar als zij zo ontzettend tegen elkaar tekeer gaan en elkaar kwetsen zie ik twee mensen die wanhopig op zoek zijn naar echt contact. Uiteindelijk denk ik dat iedereen op zoek is naar contact. Dat probeer ik te laten zien in mijn films.”

Wat is je favoriete scène uit Stop Acting Now?
“Die speelt zich af in de tranenbar. Iemand ontmoet een jongen met een naam die je uitspreekt als ‘seksen’. Het is een ongelooflijk ongemakkelijke scène.”

Stop Acting Now gaat over bepaalde idealen. Wat vind je van het het idealisme van de jongeren van nu?
“Mijn man en ik wonen in een huis met twintig mensen, wij zijn de oudsten. Ik vind het leuk om met de jongere generatie op te trekken, ik merk juist dat ze erg bezig zijn met hun omgeving. Ze vragen zich af hoe ze duurzamer kunnen leven, zoals bijvoorbeeld het project De Ceuvel in Noord. Ook in Stop Acting Now gaat het over stadstuinieren, zelf groenten verbouwen. Je kunt zeggen: dat is een druppel op een gloeiende plaat. Maar je kunt er wel een mentaliteitsverandering mee in gang zetten.”

Kaartjes voor De Eerste Nederlandse Filmnacht vind je hier. 

 

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Interviews

Interview met Viktor van der Valk en Jeroen Scholten van Aschat: ‘Ik hoop dat ik nog lang op de verbeelding durf vertrouwen’

Longreads

Interview met filmtalent Sven Bresser

Interviews

De Nederlandse Filmnacht: interview met acteur Jonas Smulders

Interviews

Interview met regisseur en “spookrijder” Nanouk Leopold

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’