Saux: de slaapkamerproducer die zelf ging zingen

Door Martin van der Heide op

In de rubriek Culturele Dilemma’s leggen we jong Nederlands talent uit de culturele sector een aantal moeilijke keuzes voor. Dit keer de beurt aan producer Jurian van der Hoeven, a.k.a. Saux.

Saux (23) is dj en producer van soulvolle elektronica. Hij werkte samen met onder andere The Septembers en Sadie. Zijn nummer LIWY werd in 2016 bijna 2,5 miljoen keer beluisterd op Spotify. Daarnaast cureert hij voor 22tracks zijn eigen Indie Electronica-playlist.

Saux, de Franse of de Nederlandse uitspraak?
“Het begon in mijn hoofd met de Franse. Ik noemde mezelf ook altijd ‘So’, maar gaandeweg werd het toch steeds vaker ook de Nederlandse met de uitgesproken x. Ik probeerde me daar tegen te verzetten, maar al snel bleek dat geen doen. Sindsdien noem ik mezelf ook Saux in het Nederlands, dat scheelt uitleg en dan spellen mensen het vanzelf goed. Een soort geuzennaam dus.”

Netflix of naar de bioscoop?
“Lastig. Ik vind de bioscoop-ervaring een stuk optimaler, maar Netflix is vaker in de buurt. Dingen die ik tof vind zoals documentairereeksen, Britse crimeseries en oude films zijn niet in de bioscoop te zien. Ik zou wel vaker naar de film willen, ik kom meestal geïnspireerd terug. In de bioscoop sta ik ook meer open voor dat soort ervaringen dan als ik op Netflix kijk.”

Een intieme live-sessie of een dj-set op een groot festival?
“Het dubbele is dat ik het liefste voor een kleiner publiek sta, dan komt m’n idee beter over. Of dat nou een live-sessie of een soort curatie/verzamelaars achtige dj-set is. Zingen voor publiek vind ik eigenlijk nog te vroeg en te spannend dus misschien toch voor een groot publiek een dj-set. Dat zijn ook de dingen waar je van droomt. Op het moment voel ik me meer op m’n gemak als dj dan als live muzikant.”

Foto: Max Kraanen

Spotify of 22tracks?
“Daar precies tussenin. Wat 22tracks doet blijft voor mij de optimale manier om muziek te ontdekken. Mensen die ik vertrouw die de tofste dingen in hun genre kiezen, daar kan geen mega-bibliotheek tegenop. Je ziet natuurlijk wel dat Spotify de curatie zelf steeds beter begint te doen en dat is alleen maar tof.

Op dit moment ontdek ik op alle platforms muziek, het is een weelde. Spotify heeft vaak nieuwe dingen en in sommige genres de beste curatie, zoals bij Nederlandse Hiphop. 22tracks heeft interessantere specials, SoundCloud heeft de onontdekte gems en Apple Music brengt nog steeds alleen maar oud goud in voor mij de fijnste service.”

Analoge synth of laptop?
Laptop. Ik dacht vroeger altijd dat ik een synthman was. Maar sinds twee jaar speel ik veel bas en gitaar op eigen nummers en zing ik ook zelf. Dat past bij wat ik zoek: zo snel mogelijk m’n gedachten op ‘tape’ krijgen. Qua synths en geluiden kan ik dat simpelweg het snelste op m’n laptop. Ik weet sneller hoe ik het kan aanpassen, hoef het niet helemaal op te nemen en ben superflexibel als ik tijdens het afmixen de synth net wat anders wil hebben. Het gevoel dat ik in m’n nummers wil hebben krijg ik nu door analoge gitaar en zang.

EYE: naar de film of naar de tentoonstelling?
Tentoonstelling. Een verhaal over de kunstenaar en een bredere kennismaking met iemands werk of een stroming vind ik vaak inspirerender dan een film die voor mij het tempo bepaalt. Er zijn maar weinig films die het tempo hebben dat het precies goed bij mij binnenkomt. Bij een tentoonstelling heb ik dat zelf in de hand.

Featurings of zelf zingen?
“Haha. Ik had nooit gedacht dat ik zelf zou gaan zingen en het is voor mij de beste keuze die ik het afgelopen jaar maakte. Featurings zijn tof en er zijn eindeloos veel betere zangers en zangeressen dan ik, dus ik zal dat altijd blijven doen. (Ik zing op dit moment bijvoorbeeld op veel nummers samen met een vriend. ) Qua beleving en emotionele band met m’n eigen nummers blijft zelf zingen en tekst schrijven echter second to none.”

Amsterdam of New York?
“Amsterdam. Mijn stad. Afgelopen zomer was ik in New York en dat is een te gekke plek, er is zoveel tofs en er zijn zoveel invloeden. Toch vind ik het ook wel altijd een opgave. Als ik dan terugkom denk ik: Amsterdam is mijn thuis en hier is alles wat ik wil in een stad.

Qua cultuur heb je alles wat ik zoek, de verschillende buurten zijn precies verschillend en ver genoeg, en het is precies intimiderend en spannend zoals een grote stad hoort te zijn. Tegelijk voelt het mega vertrouwd. Dat neemt niet weg dat ik graag een tijdje in Parijs of New York zou willen wonen, maar m’n thuis is vooralsnog Amsterdam.”

Foto: Max Kraanen

Online streams of live gigs?
“Als live gigs goed gaan zijn ze het mooiste wat er is, maar daarvoor moet alles perfect in elkaar vallen en daar ben ik erg streng op mezelf. Op dit moment dus zeker nog online streams maar ik hoop ooit een goede liveshow neer te kunnen zetten. Toch zit het ook wel in m’n aard als ‘bedroom producer’ die zelf is gaan zingen dat ik het lekker vind om een beetje buiten de limelight te zijn.”

De Nederlandse hemelbestormers Klyne of Sevdaliza?
“Allebei. Ik luister meer naar tracks van Klyne, die passen qua totaal beter bij waar ik graag naar luister, maar Sevdaliza is voor mij een andere tak van sport. Uitdagender. Gedurfder. Ik vind in die zin Sevdaliza een grotere inspiratie, maar Klyne vind ik strakker – live helemaal perfect; heerlijke producties.”

Longreads

Interview met filmtalent Sven Bresser

Interviews

De Nederlandse Filmnacht: interview met acteur Jonas Smulders

Interviews

Interview met Colin Benders over muziek maken en oneindigheid

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Interviews

Regisseur Daisuke Miyazaki: ‘Het met respect vernielen van de klassieke filmregels was super inspirerend voor me’

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’