SMIB uit Zuidoost: ‘Verwacht chaos bij ons optreden’

Door Martin van der Heide op

Van alle bands, groepen en collectieven in Amsterdam springt er één het meest in het oog: SMIB. De jongens uit de Bijlmer bestormen de muziekwereld met optredens op Woo Hah, Appelsap en hun eigen festival. Tijdens Museumnacht, zaterdag 5 november, treden ze op in EYE

Ik belde alvast met GRGY, producer, rapper en oprichter van het collectief. Terwijl ik op de achtergrond het geluid van een vertrekkende metro hoor, vraag ik hem om zichzelf en SMIB voor te stellen.

”Ik ben 23 jaar, kom uit Kraaiennest. Ik maak muziek en kleding. En ik ben natuurlijk oprichter van SMIB. Ik was veel bezig met producen en rappen, maar deed dat altijd in mijn eentje. Ik maakte altijd muziek, maar vond anderen niet hard genoeg om shit samen te doen. Totdat ik per toeval op Appelsap kon optreden met TNO. Daar zag Ray (Fuego, red.) me optreden en hij kwam daarna naar me toe. Of we niet samen muziek konden maken. Dat hebben we gedaan en zo is SMIB begonnen.”

Wat valt er allemaal onder SMIB?
”We zijn een collectief uit Zuidoost. We begonnen als een groep jongens die muziek maakten, maar nu zijn we ook met kleding bezig. We zijn met negen producers en rappers, dat is de kern. Maar daarbuiten zit nog een heel grote groep mensen die allemaal verschillende dingen doen. Fotografen, kunstenaars. Ik zie hen ook als part of the team.”

EYE is het filmmuseum van Nederland. Welke rol speelt film in jullie werk?
”We hebben wel veel vrienden die videoclips maken. Jordan, LFWRKS, Luca. Zelf heb ik nog niet heel veel met film gedaan. Ik wil wel meer films gaan kijken, maar dat is er nog niet echt van gekomen. Ik kijk wel al sinds dat ik heel jong was naar anime, lees veel manga’s. Op dit moment One Piece, wat nice is. Anime komt ook terug in andere dingen die we doen, bijvoorbeeld in onze kledinglijn Sumibu en op onze website. In mijn teksten maak ik ook wel referenties aan anime.”

En jullie aankomende EP Bakuhatsu, is dat ook een referentie?
”Bakuhatsu betekent ’explosie’ in het Japans. Ik had eerst een shirt gemaakt, een explosieshirt. Daarna wilde ik mijn beattape zo noemen, maar uiteindelijk hebben we het als titel voor onze EP gekozen.”

Het is jullie eerste gezamenlijke release. Hoe is de EP tot stand gekomen?
”We werden veel geboekt als SMIB. Mensen zien ons als rapgroep, maar bij de optredens doen we allemaal onze eigen nummers. Dus we dachten: laten we samen een EP maken, zodat we ook samen op het podium kunnen staan. Het is niet zo dat we altijd samen in de studio zitten. We sturen gewoon nummers naar elkaar door en helpen elkaar. We zijn bijna klaar, we gaan nog een intro en een outro maken en wat skits. We hebben al twee nummers gereleased: Kermis en Tonnop.”

Wat kunnen we van jullie verwachten tijdens Museumnacht?
”Chaos. Gezelligheid. Wijzelf doen niet iets heel anders, maar de locatie is wel speciaal. En we hebben visuals. Ik mocht van EYE beelden kiezen uit één van mijn favoriete anime-films. Dat wordt heel tof. Het wordt sowieso tof. Wees niet verlegen om te dansen. En trouwens, haal alle tafels, stoelen en breekbare spullen weg.”

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Shortreads

Lamellen gaat live een elektronische score maken bij een oer-Hollandse film

Interviews

Rapper Benjamin Fro: “Ik probeer mensen eerst stil te laten staan om ze vervolgens in beweging te brengen”

Longreads

Ik nam de achtjarige tweeling Rosie en Viv mee naar de tentoonstelling Locus in EYE

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Interviews

Modeontwerper Isabell Schulz: ‘Ik wil dat mijn ontwerpen een verbinding aangaan met de ruimte’