Vijf anti-oorlogsfilms die de verwoesting en kracht van de mens in oorlog laten zien

Door Redactie op

In de aanloop naar 4 mei, opdat we niet vergeten, vijf anti-oorlogsfilms die de verwoesting en kracht van de mens in oorlog laten zien. Vol lelijkheid, pijn en gruwel, maar ook hoop en veerkracht.

 

Lacombe, Lucien (1974) – Louis Malle

Prachtige periodefilm waarin wordt laten zien hoe een gewone Franse dorpsjongen kon collaboreren met de Duitsers. Over verleiding, wetteloosheid en het puberbrein.

 

The Pianist  (2002) – Roman Polanski

Roman Polanski’s late meesterwerk over de joodse pianist Szpilman. In een verwoest Warschau probeert de getalenteerde jongeman te overleven. Melancholisch, verwoestend, onvergetelijk.

 

 

Waltz with Bashir (2008) – Ari Folman

Prachtig geanimeerd docu-drama waarin oud-soldaten over hun herinneringen aan de Libanese oorlog in 1982 vertellen. Eigenzinnig getekend, met dromen en herinneringen, historische schetsen en biografische noten.

 

 

Come and See (1985) – Elem Klimov

Grimmige oorlogservaringen van een 13-jarig kind dat zich in Wit-Rusland in de bossen bij het Verzet aansluit. Eén van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt.

 

 

Hiroshima, Mon Amour (1959) – Alain Resnais

Anti-oorlogsdrama en liefdesfilm in één. Nouvelle-Vague-film, doorschoten met historische beelden, vertelt het verhaal van een liefde tussen een Japanner en een Française. Kunnen ze na alle oorlogsgruwelen nog liefhebben?

Longreads

Het bijzondere aan spelende kinderen. Francis Alÿs in Eye

Shortreads

Vier ingangen in het hoofd van William Kentridge

Longreads

Kom en zie: we willen geen oorlog

Shortreads

5 zomerfilms om na een snikhete dag de avond door te komen

Shortreads

De keuze van… Noël Loozen

Shortreads

De vreemde, koortsige hoop van Zama