Vijf tips om naar een filminstallatie te kijken

Door Dicky Jansen op

Eindelijk zag ik FILM, de metershoge filminstallatie van Tacita Dean, voor het eerst in het echt in EYE. Ik ging op de grond zitten en liet de verschillende beelden op mij inwerken. Het duurde even voordat ik echt goed keek omdat ik het te druk had met het vastleggen van het kunstwerk met mijn telefoon. Stom eigenlijk. Na een paar artistieke foto’s en post op mijn sociale media-kanalen, kon ik mijn aandacht weer op het werk richten. Ik was onder de indruk.

Dean (1965) is een verhalenverteller. Het elf minuten durende FILM, gemaakt in 2011, toont een aaneenschakeling van prachtige, droomachtige beelden van verschillende alledaagse taferelen op 35 mm-film. De beelden zijn met de hand bewerkt tot een collage waarin ze speelt met vreemde combinaties van vormen, kleuren en licht.

Ik vind haar werk heel mooi. Soms kreeg ik het gevoel alsof ik in een lift zat die mij steeds naar een nieuwe verdieping van onze aardkloot bracht. De droomachtige beelden van de natuur, stad, voorwerpen en vlakken wisselen elkaar af. De beelden zijn soms bewerkt met vormen en kleuren, zoals een roltrap met daaroverheen drie grote rode stippen. Door deze bewerking verandert een alledaags iets in een esthetisch beeld. Heel fijn en inspirerend om naar te kijken, en zeker één van de hoogtepunten van de tentoonstelling ‘Celluloid’ in EYE.

Spring op de pont
De Britse Dean maakt bijzondere schilderijen, foto’s, geluids- en filminstallaties die over de hele wereld worden geëxposeerd, waaronder in het Tate Modern in Londen. De thema’s die aan Deans’ werk verbonden zijn zou ik nu kunnen verklappen, maar dat doe ik niet. Het is veel leuker om zelf te gaan kijken en erachter te komen welke verhalen haar werk jou vertellen.

Met een achtergrond in kunsteducatie geef ik kunstlessen aan kleine kinderen. Tijdens deze lessen probeer ik ze te stimuleren en te enthousiasmeren om naar kunst te kijken. Wat zie je? Wat is het? Wat denk je? Wat voel je? Waarom? Hierna maken zij meestal een eigen interpretatie van het werk van de kunstenaar.

Lees ook: Maak kennis met de kunstenaars van Celluloid

Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen leren kijken en een eigen mening vormen zonder dat zij bang zijn dat deze goed of fout is. Dit geldt ook voor volwassenen. Misschien is het nog wel lastiger om jouw eigen pure interpretatie en mening naar boven te krijgen. Probeert het! Spring op de pont en neem plaats voor de elf minuten durende video-installatie van Tacita Dean.

Dit zijn vijf vragen die ik je zou willen stellen bij het kijken naar FILM. Sla ze op en neem ze mee naar je bezoek van de tentoonstelling.

1. Welk verhaal vertelt het werk van Dean jou?
2. Als je zelf zo’n groot een beeld zou mogen projecteren in EYE, wat zou dat dan zijn?
3. Welke titel zou jij dit kunstwerk geven?
4. Welke emotie had Dean bij het maken van deze installatie?
5. Welke muziektrack vind jij passen onder het werk van Dean?

Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Male Femininity

Interviews

Bete van Meeuwen: “Representatie in media maakt echt impact op hoe een bepaalde groep wordt gezien, maar ook op hoe zij naar zichzelf kijken.”

Alex van Warmerdam

Longreads

Interview met multitalent en ontregelaar Alex van Warmerdam

Jesper Just

Longreads

Van het witte doek naar de white cube: in Jesper Justs werk vervagen de grenzen tussen film en beeldende kunst

Longreads

Ik nam de achtjarige tweeling Rosie en Viv mee naar de tentoonstelling Locus in EYE

Interviews

Kunstenaar Rafaël Rozendaal: ‘Ik hou niet van verhalende kunst, ik hou van kunst die totaal niet duidelijk is’

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’