Visueel dagboek acteur Jonas Smulders: ‘Ik zag de torens van de bajes in de mist verdwijnen’

Door Redactie op

In het kader van de inmiddels voorbije tentoonstelling Celluloid daagt EXPOSED een aantal inspirerende, jonge makers uit om één week analoog te gaan. Mét de bijzondere Sprocket Rocket-camera van Lomography die de sprocketgaatjes op het filmrolletje belicht.

Onze derde deelnemer van deze serie is Jonas Smulders. Jonas timmert aan de weg als succesvol acteur. Hij speelde in verschillende prachtige Nederlandse films en won op zijn 22e al een Gouden Kalf voor zijn rol in de film ”Geen Koningen in ons bloed”. Wij kijken heel graag naar Smulders, maar waren ook benieuwd naar de wereld vanuit zijn ogen. Hij schoot voor ons een rolletje vol.

    

Wat gebeurde er in de tijd dat jij de camera tot je beschikking had?

“In de tijd dat ik de camera ter beschikking had ging ik bijna elke dag naar mijn werkplaats in de Bijlmer. In dezelfde periode heb ik een paar dagen op de set gestaan van een afstudeerfilm van de Filmacademie, bij vrienden thuis geweest en zelf op locatiebezoek geweest in verband met een ander project.”

Op welke momenten besloot je een foto te schieten?

“Ik heb een paar keer foto’s over elkaar heen genomen om te kijken wat dat deed. Op een grijze dag zag ik vanuit de metro de torens van de bajes in de mist verdwijnen, daar heb ik een foto van proberen te maken. Het eerste ijs op het water deze winter ‘s ochtends vroeg in Bos en Lommer, and my friends obviously.”

Wie zijn er te zien op de foto’s?

“De mensen op de foto’s zijn Gijs Mudde, Chris Peters, Jade Olieberg en Jesse Weidema.”

Hoe inspireert fotografie jou als artiest?

“Uhmm, ik kan me soms voor een lange tijd vast houden aan een beeld waar ik op stuit. Of dat nou film of fotografie is. Tot het irritante toe soms. Ik zie elke dag misschien wel meer dan honderd foto’s voorbij komen op mijn telefoon, computer en krant. Dus ik zou liegen als het me niet inspireert op welke manier dan ook. Ik merk dat mijn interesse hier in blijft groeien. Gdaayum! There is so much to see…”

 

Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Shortreads

Jonas Mekas: Filosofie van het alledaagse

Longreads

Interview met filmtalent Sven Bresser

Interviews

De Nederlandse Filmnacht: interview met acteur Jonas Smulders

Interviews

Filmmaker Cao Guimarães: ‘Ik zal het leven altijd verkiezen boven kunst’

Shortreads

Het werk van Cao Guimarães is een ode aan toevalligheid en verwondering

Interviews

Harro Presser gaat niet op vakantie, maar sponsorde wel al meer dan honderd films