Visueel dagboek muzikante Sofie Winterson: ‘Ik word rustig van fotografie’

Door Redactie op

In het kader van de tentoonstelling Celluloid daagt EXPOSED een aantal inspirerende, jonge makers uit om één week analoog te gaan. Mét de bijzondere Sprocket Rocket camera van Lomography die de sprocket gaatjes op het filmrolletje belicht.

We trappen deze serie af met muzikante Sofie Winterson. Met Sofie reisde de camera de oceaan over, naar het Canadese Montreal, waar zij een week lang muziek maakte. Ze biedt ons een kijkje achter de schermen op een van de schaarse momenten dat ze vrij was.

Wat gebeurde er in de tijd dat jij de camera tot je beschikking had?

“Ik heb de camera meegenomen naar Canada, daar was ik in Montreal voor de Red Bull Music Academy. Dit is een muziek-inspiratiekamp voor geselecteerde muzikanten van over de hele wereld, die worden samengebracht in één stad om lezingen bij te wonen, workshops te volgen, op te treden en met elkaar de studio in te duiken. Dit kamp en deze trip leken mij een bijzonder moment om foto’s te maken.

Op welke momenten besloot je te schieten?

“Aangezien de analoge camera geen flits bevatte, zijn alle foto’s bij daglicht gemaakt. Dit maakte het fotograferen meteen al bijzonder aangezien het grootste deel van de Academy zich binnen heeft afgespeeld. Hierdoor ging ik in onze sporadische vrije tijd tijdens wandelingen door de stad anders kijken naar selectieve momenten om de omgeving vast te leggen.”

Wie zijn er te zien op je foto’s?

“De foto’s zijn gemaakt tijdens wandelingen door Montreal en geven de rustmomenten binnen de hectiek van die weken weer. Op de foto’s zie je Montreal en mededeelnemers aan de Academy met wie ik deze ervaring gedeeld heb.”

Hoe inspireert fotografie jou als artiest?

“Fotografie bekijken in musea geeft me inspiratie en rust om te denken. Thuis merk ik dat ik gemakkelijker inspiratie kan opdoen door middel van het lezen van literatuur. Hierdoor ga ik zelf de beelden in mijn hoofd zien die me dan weer inspiratie geven voor het maken van muziek.”

Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Gerelateerd aan evenement

Opening Celluloid

Interviews

EXPOSED interviewt op IDFA: ‘Op basis van je facebookdata kreeg iedereen een pilletje…’

Celluloid

Shortreads

Visueel dagboek acteur Jonas Smulders: ‘Ik zag de torens van de bajes in de mist verdwijnen’

Interviews

Fotograaf Danny Griffioen: ‘Op een foto wil ik iemand leren kennen’

Béla Tarr

Interviews

Mairo Nawaz: ‘De nacht maakt alles mysterieuzer’

Celluloid

Shortreads

Zo ziet een week uit het leven van regisseur Jeroen Dankers eruit

Celluloid

Longreads

Zo maakte Andy Warhol zijn legendarische portretten