Hoe populair zou Marilyn Monroe zijn als ze nu nog leefde?

Door Anna Meijer op

 Dit jaar zou Marilyn Monroe 90 jaar zijn geworden. Ze blijft kunstenaars, schrijvers en filmmakers inspireren.  Was dit ook zo geweest als ze de 90 had gehaald?

Een Marilyn van 90 jaar. Misschien zou ze nog verschillende (wellicht wanhopige) bijrollen spelen of zich juist stijlvol hebben teruggetrokken. De peroxide is in ieder geval niet meer nodig, die witte lokken komen nu vanzelf. Toch denk ik dat als ze deze leeftijd had bereikt, mensen veel minder nostalgisch naar haar zouden kijken.

Om te beginnen heeft haar overlijden haar marktwaarde vergroot. Er zijn ontelbaar veel Marilyn-producten op de markt. Koffiemokken, posters, boeken – en ze krijgt het ook voor elkaar om nog steeds op tijdschriftcovers te verschijnen. In 1999 kwam haar gehele erfenis op een grote veiling terecht. Zo werd haar glinsterende jurk die ze droeg terwijl ze de Amerikaanse president een gelukkige verjaardag wenste voor 1.2 miljoen dollar verkocht. Zelfs voor de polaroidfoto’s van haar hondje werd groot geld neergelegd.

Feesten in spannend jurkje
Er zijn niet alleen producten, maar ook veel mensen die op haar willen lijken. Kijk naar Madonna en Anna Nicole Smith, of naar Christina Aguilera die na haar ‘dirrty’-fase een poging deed tot klassieke Hollywood-glamour. Ik denk dat een deel van onze obsessie met Marilyn te wijten is aan het feit dat ze in een andere wereld leefde dan de wereld die wij nu kennen. Tegenwoordig worden we overspoeld door het aantal celebrities, en bovendien zijn deze continu zichtbaar, waar we ook kijken.

Door lichaamstaal te bestuderen wist ze iedereen om haar vinger te winden, zowel man als vrouw.

Na een moeilijke jeugd bloeide Marilyn op in de glorietijd van het begin van de cinema, de jaren ’50. Ze was zich heel goed bewust van de rol die haar fans en journalisten speelden bij haar imago. Marilyn was een pro in self-publicity. Ze verscheen op feestjes om in spannende jurken te poseren.  Ze nam de tijd voor haar fans, weigerde nooit met hen op de foto te gaan en zette overal haar handtekening: “If I’m a star, the people made me a star”. Marilyn was een meester in zichzelf op een bepaalde manier te presenteren. Door lichaamstaal te bestuderen wist ze iedereen om haar vinger te winden, zowel man als vrouw. Marilyn is de uitvinder van zichzelf.

Constante stroom geruchten
Daarnaast is (en blijft) Marilyn het ultieme sekssymbool. Hoewel ze in geen enkele naaktscène speelt (op een Playboy-shoot na), wordt ze geprezen om haar voluptueuze figuur. Ze omarmde haar lichaam en sexappeal en droeg kleding die in de jaren ’50 niet aan de norm voldeden, en moedigde zo vrouwen aan om meer open over hun lichaam te zijn. Door Marilyns overlijden is haar schoonheid tijdloos geworden. Er zijn geen beelden van een oude Marilyn. Je kunt het vergelijken met de jong overleden Princess Diana, nog steeds geroemd om haar schoonheid.

Haar onschuldige blik en blijvende sex-appeal, maar ook de constante geruchten rondom haar leven en dood zorgen ervoor dat de Monroe-industrie geen enkele tekenen van vertraging toont en we nog steeds van haar houden. Als ze de 90 had gehaald, denk ik dat ze veel minder geliefd werd. Ik zie haar al helemaal zitten, als een vergeten oude vrouw in een strandhuisje die niet meer alle aandacht weet te trekken, maar daar eigenlijk wel gelukkig mee is, omringd door acht puppies.

Geniet van Marilyn tijdens het speciale filmprogramma in EYE. Bekijk hier het volledige programma.

Beeldcredit: Ed Feingersh en ArchiveImages.com

Longreads

Sacha Polak over het maakproces van Dirty God

Shortreads

Captain Marvel: higher, further, female

Overview

Eye retrospectief: Billy Wilders verkapte kritiek op de Amerikaanse cultuur

Shortreads

Lady Bird en de louteringsberg

Interviews

Kunstenaar Pleun van Dijk: ‘Waar begint mijn lichaam als mens, individu, en waar houdt het op?’

Shortreads

The Force A-Woke-ens: hoe Star Wars diversiteit omarmde